Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Muellers Rysslandsutredning är klar - överlämnades till justitieministern

Från 2019
Uppdaterad 23.03.2019 05:38.
En bild på Robert Mueller
Bildtext Arkivbild på Robert Mueller.
Bild: EPA

Specialutredaren Robert Mueller är klar med sin utredning av den ryska inblandningen i USA:s presidentval 2016. Rapporten överlämnades till justitieministeriet sent på fredag eftermiddag lokal tid.

Mueller har utrett den ryska inblandningen i det amerikanska valet. Han har också granskat kontakten mellan Ryssland och Donald Trumps presidentkampanjteam.

Flera åtal har väckts på frågor som är sidospår till den egentliga Rysslandsutredningen. De har behandlat huvudsakligen ekonomisk brottslighet och lögner i kongressförhör.

Arbetet avslutat

Utredningen har tagit nästan två år och är hemligstämplad. Robert Mueller har inte gett några uttalanden eller kommentarer.

Så har inte heller skett nu. Från specialåklagarens kontor meddelas att arbetet nu avslutas. Endast en liten personalstyrka blir kvar för att avsluta projektet.

Det är justitieminister William Barr som bestämmer hur stor del av utredningen som blir offentlig. Än så länge har inga uppgifter blivit offentliga. Inga fler åtal väntas från specialåklagaren.

Barr ska presentera åtminstone ett sammandrag av rapporten för kongressen.

Trump dröjer med kommentar

Trump och flera andra republikaner har tidigare kallat utredningen för en ”häxjakt”.

President Donald Trump tillbringar veckoslutet i Mar a Lago och väntas inte kommentera frågan i kväll för pressen. Han har tidigare sagt att han hoppas att rapporten offentliggörs.

Också republikanernas gruppordförande Mitch McConnell talar för offentlighet.

Demokrater vill att rapporten offentliggörs

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer och talman Nancy Pelosi har i ett gemensamt uttalande sagt att de vill att "rapporten blir fullständigt offentlig".

Schumer preciserade senare att han vill se både hela rappporten och bakgrundsmaterialet med all dokumentation.

Källa: CNN, STT, BBC

Diskussion om artikeln