IS sista fäste har fallit - kalifatet är utplånat
Den kurdiskledda SDF-alliansen har hissat sin flagga över staden Baghouz i Syrien. Offensiven mot terrorgruppen IS sista fäste är över. Det så kallade kalifatet har förlorat sitt territorium, men terrorgruppen är inte död.
"Syriens demokratiska styrkor (SDF) deklarerar total eliminering av det så kallade kalifatet och en 100-procentig territoriellt förlust för IS. Denna unika dag hedrar vi minnet av de tusentals martyrer som gjorde segern möjlig", twittrade Mustafa Bali, talesperson för SDF.
Offensiven mot IS sista stad, Baghouz vid gränsen mot Irak, inleddes redan i början av februari, men har dragit ut på tiden för att man evakuerat tiotusentals civila ur staden.
Över 60 000 människor har strömmat ut ur Baghouz och närliggande byar och skickats till flyktingläger i nordöstra Syrien under de senaste veckorna. I Al-Hol, det största lägret finns nu över 74 000 flyktingar.
SDF uppskattar att ungefär 10 procent av de 60 000 som evakuerats från Baghouz är IS-krigare. De flesta som evakuerades nu under den senaste tiden var familjemedlemmar till krigarna.
Men bland dem som förts till flyktinglägren finns förstås också många vanliga civila syrier och irakier som levt under IS kontroll och som delvis också använts av terrorgruppen som mänskliga sköldar.
Internationella rödakorskommitténs ordförande Peter Maurer höll en presskonferens i Libanons huvudstad Beirut på fredag kväll, efter att ha återvänt från Al-Hol, och han beskrev situationen i Al-Hol som mycket svår.
I flyktinglägret Al-Hol finns ungefär 25 000 barn. Många av både barnen och de vuxna är undernärda och sjuka eller skadade. Lägret är egentligen avsett för bara några tusen människor och där råder nu brist på både förnödenheter och sjukvård.
IS-jihadisterna kommer inte att försvinna
Erövringen av Baghouz är en milstolpe, men ingen bedömare tror att det här är slutet på IS.
IS föddes ur Al-Qaida i Irak och lyckades plötsligt erövra Iraks näst största stad Mosul i juli 2014. Då utlyste IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi IS islamiska kalifat.
Då IS var som starkast kontrollerade terrorrörelsen ungefär 88 000 kvadratkilometer, eller ungefär en tredjedel av territoriet i Irak och Syrien.
Omkring två miljoner människor levde i områden som jihadisterna kontrollerade med brutala, bloddrypande metoder som tortyr, avrättningar och sexslaveri. Olika etniska och religiösa minoriteter som yazidierna i Irak led värst under IS förtryck.
2017 började kalifatets kollaps och i parallella offensiver i båda länderna återerövrades exempelvis Mosul i Irak och Raqqa i Syrien. Redan samma år förlorade IS allt sitt territorium i Irak.
Då IS nu förlorat sitt sista fäste, gränsstaden Baghouz, så varnar bedömare för att terrorgruppen ändå inte är besegrad.
Amerikanska underrättelsemyndigheter tror att IS har kvar mellan 15 000 och 20 000 aktiva beväpnade anhängare i Irak och Syrien. Många av dem i terrorceller som försöker hålla sig under radarn, men som är fullt kapabla till attacker.
Jihadister i Afghanistan, Nigeria och på andra håll är fortfarande IS trogna och IS-anhängare i exempelvis Västeuropa kan slå till när som helst.
Källor: Reuteres, AFP, AP, BBC