Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kortfilm av finlandssvenskt produktionsbolag fick en Jussi-statyett - se filmen Star shaped scar här

Från 2019
Uppdaterad 23.03.2019 14:22.
Star shaped scar - Spela upp på Arenan

På fredagskvällens Jussi-gala kammade filmen Star shaped scar hem en statyett för bästa kortfilm. Finlandssvenska produktionsbolaget franckforstén ligger bakom produktionen.

Filmen handlar om Jasmin Britney som bor i Nordsjö och älskar smink, smycken och vackra klänningar. Hon varken jobbar eller studerar och på vintrarna går hon sällan hemifrån.

Hennes största passion är högklackade Christian Loboutine-skor som kostar hundratals euro. Hon samlar på skorna, trots att hon själv inte kan gå i dem.

Filmen är regisserad av systrarna Vuokko och Virva Kunttu. Den utmanar på ett skickligt sätt tittarens fördomar och berättar en stark och mångbottnad berättelse på bara tolv minuter.

Star shaped scar är producerad av det finlandssvenska produktionsbolaget franckforstén med Arthur Franck och Oskar Forstén. Producent för Star shaped scar är Anna-Maija Heinonen vid franckforstén.

- Filmen lyckas utmana tittarens fördomar, det är det som är nyckeln. Det geniala med filmen är att tittaren tvingas ifrågasätta sina egna åsikter, säger Oskar Forstén som är ansvarig producent vid franckforstén.

Kortfilmen släpptes i slutet av december och har redan fått mer än 360 450 tittare, vilket är exceptionellt mycket för en finländsk kortfilm.

- Mängden tittare var en överraskning. Filmen blev väldigt lyckad, men att en finländsk kortdokumentär får över 300 000 tittare är helt exceptionellt, säger Forstén.

Med så många tittare kunde man tänka sig att filmen också kunde ha betytt klirr i kassan för produktionsbolaget, men så är inte fallet.

- I dokumentärvärlden korrelerar en lyckad film tyvärr inte med en stor inkomst. Att göra dokumentärfilm i det här landet är nog ett kall, några pengar finns inte att hämta där, säger Oskar Forstén.

På Jussi-galan premieras de bästa finländska filmerna från året som gick. De övriga vinnarna hittar du här.

Artikeln är uppdaterad kl. 14.05 med kommentarer av Oskar Forstén.

Diskussion om artikeln