Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stort vattenläckage i Berghäll i Helsingfors - femton byggnader drabbade

Från 2019
Uppdaterad 23.03.2019 21:09.
Vatten på Helsingegatan i Helsingfors efter att en huvudvattenledning skadats
Bild: Lehtikuva/Anne Salomäki

Många invånare i Berghäll i Helsingfors var på lördag eftermiddag fortfarande utan ström och vatten efter att en huvudvattenledning hade sprungit läck tidigare på dagen.

Stora mängder vatten flödade ut på gator och in i källare. Åtminstone 15 fastigheter berörs av läckaget.

Tidigare rapporterade man att nio höghus och ett avsnitt av Helsingegatan påverkats. Åstorget och Terrassgatan finns också inom det berörda området.

En del byggnader åter torra

Jourhavande brandmästaren Joonatan Suosalo säger att man har lyckats pumpa bort vattnet från en del fastigheter men att arbetet fortsätter. En del hus har fått strömmen tillbaka.

På lördag kväll pågick arbetena fortfarande i flera byggnader. Enligt energibolaget Helen fortsätter till exempel arbetet med att torka upp vid elektriska anläggningar.

Trafiken stängdes på Helsingegatan på grund av läckaget. Parkerade bilar flyttades längre bort på grund av vattenmassorna.

Vatten kan ha samlats i håligheter

Inga personskador har inträffat. Det finns ändå risk för ytterligare olyckor eftersom vatten kan ha samlats i håligheter i marken. Räddningsverket utreder skadornas omfattning tillsammans med Stara som ansvarar för Helsingfors gatuområden.

Totalt deltog 17 enheter från räddningsverket och stadens avtalsbrandkår. På kvällen var fortfarande sju enheter på plats på det drabbade området.

Källor: Yle uutiset, STT

Artikeln uppdaterades 23.3 klockan 17.33 med nya uppgifter. Rubriken uppdaterades 17.40. Artikeln uppdaterades klockan 21.10 med att det är åtminstone 15 fastigheter som berörs.

Diskussion om artikeln