Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Problemdrabbade passagerarfartyget vid Norges kust nu i hamn - "We made it", ropade passagerarna

Från 2019
Uppdaterad 24.03.2019 23:57.
Fartyget Viking Sky har anlänt till hamnen i Molde
Bildtext Kryssningsfartyget Viking Sky anlände till hamnen på söndag eftermiddag. På plats fanns allt från räddningspersonal till representanter från ambassader.
Bild: EPA-EFE

Passagerarfartyget Viking Sky har lagt till vid kajen i Molde. Fartyget fick motorproblem i hård sjögång utanför Hustadvika på lördag eftermiddag.

- We made it, ropade passagerarna då fartyget lade till vid kajen.

Passagerarna fick lämna fartyget efter klockan 17 lokal tid.

Det var på lördag eftermiddag som fartyget fick problem med motorerna. Senare på lördag fattades beslutet att evakuera samtliga ombord. Då fungerade endast en av fartygets motorer och fartyget höll på att driva på grund.

Räddningsarbetet har pågått under hela kvällen och natten. Tidigt i morse fick man igång två till motorer så nu fungerar tre av fartyget fyra motorer. Under söndag morgon avtog den kraftiga vinden. På lördagen blåste det uppemot 25 meter i sekunden.

Fartyget tog sig fram för egen maskin med kurs västerut mot Molde. Under färden tog sig båten också längre ut från kusten. Under lördagen drev båten mot land.

Det norska Sjöfartsverket ska gå ombord och ta reda på vad det var som egentligen gick fel med Viking Sky, rapporterar NRK.

I Norge har man diskuterat om kaptenen borde ha avbrutit resan på grund av väderförhållandena. Enligt den norska kustbevakningen så borde Viking sky ha klarat av att ta sig fram i stormvädret, skriver tidningen Bergens tidende. Därmed menar man att kaptenen inte gjorde fel då han valde att åka ut. Kaptenen valde att fortsätta resan på basen av råd han fick av två lotsar.

Flera passagerare skadades

Helikoptrar från räddningstjänsten i Sydnorge har hela natten flugit i skytteltrafik och plockat upp passagerare från fartyget.

Ombord på passagerarfartyget fanns 1373 personer, varav nästan 500 personer hann evakueras innan det blev klart att fartyget kan ta sig till en hamn. Tre av de personer som evakuerades var allvarligt skadade.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kryssningsfartyget Viking Sky under stormen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förutom de tre personer som skadades allvarligt fick flera personer lindrigare skador när fartyget började skaka, fönster krossades och saker ramlade ner från tak. De flesta av de skadade är äldre personer, den äldsta över 90 år gammal.

Totalt 27 personer fördes till sjukhus för vård. På söndag kväll vårdades fortfarande 13 personer på sjukhus. En av dem var ännu på söndagen i kritiskt tillstånd.

Evakueringsarbetet gick långsamt

– Alla som evakueras med helikopter ska komma hit och registrera sig. Här finns krisarbetare på plats. De evakuerade är kalla och hungriga och har fått filtar och mat, sade brandchefen Jens Petter Husøy till VG i går kväll.

Räddningsarbetet förlöpte långsamt eftersom helikoptrarna bara kunde evakuera 10-15 personer per gång.

På lördagskvällen gick en del helikopterresurser också åt till att rädda manskap från ett lastfartyg som är i sjönöd utanför Hustadvika.

Amerikanska och brittiska resenärer

En stor del av resenärerna var britter och amerikaner. John Curry, som evakuerades från fartyget under lördagskvällen, säger att fartyget började skaka vid lunchtid.

– Fönster gick sönder och fartyget började ta in vatten. Det var rent kaos. Och helikopterfärden, den skulle jag helst vilja glömma. Det var inte roligt, säger John Curry till NRK.

Det var som Titanic

Passageraren Carolyn Savikas

Amerikanska Carolyn Savikas och Mary Ann Rieland träffades av en våg i restaurangen. Vågen krossade en dörr och restaurangen översvämmades.

– Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic - precis som de bilder som man ser i Titanic, säger Savikas, även om hon egentligen "hatar" att likna olyckan med Titanic.

Savikas var fast under tre personer då vattnet drog sig bort. Rieland satt fast mellan två personer då vågen sköljde in.

- Det räddade mig. Jag var fast mellan två personer och jag såg andra personer som flög med vattnet men jag var ok, säger hon.

En bild på ett kryssningsfartyg i kraftig storm. I förgrunden syns land och hav.
Bildtext Fartyget på lördagen.
Bild: EPA-EFE

Vattnet nådde Rieland och Savikas upp till midjan. Rieland såg den stora vågen komma. Då vågen tog sig in i rummet bar alla flytvästar. Enligt Rieland och Savikas skadades ingen allvarligt i samband med vågen.

En del av resenärerna kommer att flygas hem till sina hemländer redan i dag. Andra tillbringar natten på hotell i väntan på att få resa hem.

Flera av resenärerna berömmer både besättningens och räddningspersonalens arbete.

Höga vågor och kraftiga vindar

Det var klockan 14.00 lokal tid på lördag som Viking Sky skickade iväg ett mayday-meddelande.

Ute till havs blåste det runt 20 meter i sekunden och vågorna var uppemot 15 meter höga igår.

Enligt Marine traffic (karta) var fartyget på väg från Tromsö till Stavanger. Kryssningsfartyget Viking Sky är byggt 2017.

Kryssningsfartyg i sjönöd utanför norska kusten - Spela upp på Arenan

Källor: NRK, VG, STT, Marine traffic

Artikeln uppdaterades 23.3.2019 klockan 19.20 med en kommentar av brandchefens kommentar och uppgifter om evakueringsarbetet. Artikeln uppdaterades klockan 22.45 med uppgifter om bland annat räddningsarbetet. Artikeln uppdaterad klockan 06.15, 07.42, 08.33 och 09.57. Artikeln uppdaterades klockan 17:39 med att fartyget har nått hamnen. Artikeln uppdaterades ytterligare 20.33, bland annat med kommentar av kustbevakningen.

Diskussion om artikeln