Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Amerikanerna väntar på detaljer – Trumpklanen verkar komma undan i Muellers Rysslandsutredning

Från 2019
Kommentar av Bengt Östling.
Bildtext Robert Mueller

Två år fick man vänta på Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet 2016 och eventuellt förhindrande av rättvisan. Nu får man vänta lite till.

Donald Trump har hållit Twitterfasta. För några veckor sedan hann presidenten med över 50 Twittertexter på ett veckoslut. Det handlade om smått och stort, snällt, elakt och ibland föraktfullt.

Men nu är det allvar. I väntan på Mullerrapporten Twittertystnade Trump på fredag kväll. Och det är speciellt för Donald Trump.

Inte ens preisdenten vet slutresultatet

Efter två års väntan kom den så kallade Muellerutredningen. Men tillsvidare har den bara kommit till det amerikanska justitieministeriet.

Amerikanerna, inklusive Donald Trump, får fortsätta att vänta på innehållet. Den här helgen väntas justitieministern William Barr informera kongressen – och presidenten.

William Barr, i röd slips, lämnar sitt hem med en tunn läderportfölj i handen.
Bildtext USA:s justitieminister William Barr
Bild: EPA-EFE

Åtminstone hävdas det att Donald Trump vet lika lite som resten av det amerikanska folket om innehållet i specialåklagare Robert Muellers utredning.

Det är svårt att tro. Men USA är ju trots allt ett rättssamhälle som följer reglerna.

Tv-högtid

Amerikansk tv har än en gång haft julafton. Reklampauserna uteblev i flera timmar på fredag kväll på de kommersiella kanalerna.

Och på lördag sände flera av kanalerna direktsändning om Mueller-utredningen. De brukar annars sända repriser av fredagens nyhets- och debattshower.

Man skulle inte tro det om CNN, MSNBC och de övriga. Men på lördag kväll är det nyhetsrepriser som gäller i USA, underligt nog. Tittarnas intresse ligger tydligen annanstans. Men Muellerutredningen intresserar, både dem som är för och emot

Hemligstämplat

Nu väntar man på att justitieministern William Barr ska sammanställa en rapport om Mueller-rapporten. Den ska till kongressen.

Representanthuset röstade enhälligt för offentlighet, och presidenten har också talat för det.

Demokraterna har tagit ett långt steg vidare och krävt att få se allt, också all slags dokumentation. Det får de knappast. Det anses tvärtom viktigt att stryka allt som är hemligt, för Washington sägs läcka som ett såll.

Men så länge demokraterna kan hävda att något hålls hemligt kan de misstänkliggöra president Trump och ifrågasätta hans lämplighet som president.

Vad var det egentligen Mueller skulle utreda?

Medan man väntar har medierna passat på att än en gång ge sammandrag på vad Mueller egentligen skulle utreda och har utrett.

Muellers rapport handlar om rysk påverkan på USA-valet år 2016 och eventuellt samröre mellan ryssar och Trumps kampanj. En tilläggsfråga är hur eventuella penningströmmar ser ut och om president Trump har försökt förhindra rättvisan.

President Trump satte sig aldrig ner för ett förhör med Robert Mueller, det blev enbart skriftliga svar på avgränsade frågor.

Motiveringen sades vara att Trump har svårt att hålla sig till sanningen en längre stund. Visst fanns det också andra motiveringar.

Trump har inte heller missat en chans att svartmåla Mueller och hans utredare.

Fosterländsk krigare - det underlättar

I väntan på slutrapporten har man påmint om vem Robert Mueller är. I detta fosterländska land har hans militära bana betonats. Han tjänstgjorde i Vietnam 1968-69 och fick flera militära utmärkelser för sin tjänstgöring.

Mueller blev FBI-chef 2001, utnämnd av president George W Bush, och fick enhälligt stöd i senaten. Han fortsatte in på Barack Obamas presidentperiod.

Mueller efterträddes av James Comey, som ju sedan fick sparken av president Donald Trump.

"Muellerrapporten en seger"

I väntan på säkra besked om Muellerrapportens innehåll har alla parter försökt positionera sig.

Republikanerna och Trump själv har hela tiden hävdat att presidenten är oskyldig. Trump gillar uppmärksamhet, men kanske inte det här slaget.

Det amerikanska justitieministeriets byggnad i Washington den 20 mars 2019.
Bildtext Amerikanska justitieministeriet
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Demokraterna har krävt full insyn i allt material. De nöjer sig inte med ett redigerat sammandrag till kongressen. Och Nancy Pelosi meddelade att hon inte tänker sätta sig på en hemlig briefing med tystnadsplikt.

Amerikanerna har rätt att veta, är demokraternas linje. De har ju satt i gång egna utredningar i kongressen efter att ha fått majoritet i representanthuset.

Riksrätt?

Demokraterna har mycket att vinna på att hålla misstron levande. Någonting illa måste presidenten ha gjort och det måste utredas till grunden, är demokraternas linje. Det gäller åtminstone till president- och kongressvalet i november 2020.

Demokraterna är djupt splittrade i sin inställning till ett eventuellt åtal mot presidenten.

- Han är inte värd så mycket uppmärksamhet, försöker Nancy Pelosi förklara. Många av de yngre demokraterna i kongressen ser det som nödvändigt att stoppa president Trump.

Att hålla hotet om rättegång levande med oändliga utredningar kan åtminstone störa presidentens arbete.

Vidare på Cohens linje

Det hela är alltså inte slut. En del av Muellers arbete har redan ynglat av sig i New York. Där pågår flera rättsprocesser mot Donald Trump och hans företag.

Michael Cohens utbetalningar av tystnadspengar till diverse kvinnor utreds som brott mot valfinansieringslagen.

Trumps före detta advokat Michael Cohen.
Bildtext Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Trumpföretagets misstänkta fusk med värderingar för att få förmånliga lån och försäkringar utreds också p.g.a. Cohens avslöjanden. Och Michael Cohen har stämt Trump för att inte ha betalat alla hans löneräkningar.

Trumps skattefria välgörenhetsfonds användning av pengar och skatteförmåner ska också utredas i rätten.

Dessutom utreds penninganvändningen under installationsfestligheterna i januari. Mera pengar tycks ha gått åt än med andra presidenter. Det antyds att det finns utländsk finansiering och att det har gått att köpa Trumps uppmärksamhet genom tillräckligt stora donationer

Deusstom fortsätter ett spår av rättegången mot Manafort i New York. Döms han där kan Trump inte benåda honom eftersom presidentens benådningsrätt gäller bara federala domar.

Kan inte andas ut

Det är alltså inte helt sant att Trump och hans familj nu kan andas ut för att Mueller-utredningen är klar. Materialet finns kvar och kan användas av andra domstolar.

Och kvar finns den politiska biten, den som avgör om Trump blir återvald som president eller inte. Det ska bli spännande att höra hans egen uppfattning om Muellerutredningen, men då måste någon få läsa den först. Det är väldigt tröttsamt att bara höra honom upprepa frasen om häxjakt och att det inte finns några olagligheter.

Det klingar illa när över tjugo mänskor och företag redan har åtalats och flera av hans medarbetare redan har erkänt sig skyldiga och dömts för diverse olagligheter.

Helsingfors-andan

Det största antalet åtalade kommer ändå undan. Det är tiotalet ryska troll och lika många ryska underrättelseagenter. De har stått för huvuddelen av det som Muellerutredningen skulle handla om, det vill säga rysk inblandning i valet.

Det vet man att skedde trots att det inte gick att få ryssarna varken förhörda eller dömda.

Där kommer också Helsingfors och sommarmötet 2018 med i bilden. Det var där Putin kom med den enligt Trump goda idén att låta amerikanerna komma till Ryssland och förhöra de misstänka valmanipulerarna.

Motsvarande skulle ryssarna få komma till USA för att förhöra sådana personer de misstänker för diverse brott. En god idé, var Trumps första reaktion på presskonferensen i Helsingfors. Senare tog han ju tillbaka en del av sina uttalanden på presskoferensen.

Diskussion om artikeln