Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finsk frustration över Flugstad Østbergs agerande – vann världscupen men hissade upp väninnan på pallen: "Vi räknade lite på det igår kväll"

Från 2019
Uppdaterad 24.03.2019 20:03.
Finsk frustration över Flugstad Østbergs agerande – vann världscupen men hissade upp väninnan på pallen: "Vi räknade lite på det igår kväll" - Spela upp på Arenan

Ingvild Flugstad Østberg tävlade framförallt för att säkra segen i den totala världscupen, men hjälpte också indirekt upp Therese Johaug på tredje plats i sammandraget. "Vi räknade lite på det igår kväll" medger Østberg till SVT medan Martti Uusitalo från FIS styrelse tonar ner uppståndelsen.

Stina Nilsson gick i mål som ohotad etta när världscupen för damer tog slut i Quebec.

Bakom henne såg det ut att bli en uppgörelse om andra platsen mellan Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg, men den frenetiska duellen uteblev.

Johaug var klar tvåa och gick tack vare de världscuppoäng som andra platsen gav upp på tredje plats i sammandraget förbi Krista Pärmäkoski, som kom i mål som fyra i den sista tävlingen.

I Yles studio reagerade Anssi Pentsinen kraftigt på det som hände mellan norskorna.

– Det var ganska klart att det var uppgjort. På sätt och vis sluter sig cirkeln för Pärmäkoski nu. I Finlands Cup i Rovaniemi fick hon en skriftlig varning av Skidförbundet, nu händer egentligen samma sak på betydligt högre nivå, sade Anssi Pentsinen som gästade Yles vinterstudio i stundens hetta.

Østberg till SVT: Vi räknade lite på det igår kväll

På en direkt fråga av SVT huruvida Østberg gav bort andra platsen till Johaug svarade totalvinnaren enkelt:

– Nej, det gjorde jag inte. Vi fick väldigt bra tider att gå på av lagledningen så hade det stått mellan att bli etta eller tvåa hade det varit något annat. Nu var det tvåa och trea och då är det väldigt skönt att få stå på pallen med Therese ännu en gång, än att det ska vara någon från en annan nation, sade hon till SVT.

– Vi räknade lite på det igår kväll och om Therese skulle bli tvåa var chansen mycket större än om hon blivit trea, beroende vad Krista gjorde där bakom, sade Flugstad Östberg ytterligare.

Finländaren Martti Uusitalo sitter i FIS styrelse och tyckte inte att det norska tillvägagångssättet var speciellt fult.

– Vi har sett motsvarande ske tidigare. Om situationen hade varit omvänd hade finska åkare nog gjort likadant. Även om det är en individuell idrott sköter landslagen det på detta sätt, säger Uusitalo.

– Man kan föra en diskussion kring hur sportsligt det sen är men också finskor hjälper sina medtävlanden. Det går att ifrågasätta moraliskt, men hör till grenen, menar han.

I Iltalehti var experten Toni Roponen tydlig. Östberg lättade på gasen och lät Johaug gå före i mål.

– Naturligtvis är det uppgjort! Starka lag kan göra sånt. Det var en väl planerad kupp, sade Roponen till tidningen.

Också experten Fredrik Aukland var inne på samma linje i en intervju i NRK.

– Det är ingen tvivel om att de visste vad läget var. Jag har sett Ingvild spurta betydligt bättre än vad hon gjorde idag, sade Aukland.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln