Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två månader sedan Kristinestad tog över Esperis vårdhem Ulrika – "varit påfrestande för hela organisationen"

Från 2019
Uppdaterad 27.03.2019 09:25.
En radhus byggnad med vita och röda väggar. Framför byggnaden finns två träd.
Bildtext Ulrika-hemmet i Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir

Både Esperi och Kristinestads stad väntar på besked om när vårdbolaget igen kan ta över verksamheten på vårdhemmet Ulrika. Förhoppningsvis före sommaren, säger vård- och omsorgsdirektören Christian Lindedahl.

Det har gått två månader sedan Kristinestad tog över verksamheten på Ulrika-hemmet, efter att flera missförhållanden inom vården hade uppdagats där.

Verksamheten har efter det löpt på som normalt och klientsäkerheten har säkerställts.

Men situationen tär på Kristinestads resurser.

En medelålders man med grått kort hår och skägg står i en korridor.
Bildtext Christian Lindedahl.
Bild: Yle/Juho Teir

- Det har varit påfrestande för hela organisationen. Inte hade vi några resurser på reserv som väntade på att något sådant här skulle ske, utan det är ett lapptäcke. Det är ett tärande undantagstillstånd fortfarande, säger Lindedahl.

Hur mycket lider er egen normala verksamhet av det här?

- För stadens del innebär det säkert tilläggskostnader. Om vi ska backa upp Ulrika-hemmet så måste vi också backa upp egen verksamhet därifrån det plockas personal till Ulrika.

- På sommaren kan det kärva till sig, så som det alltid gör på grund av semestrar och liknande. Vi får hoppas att Esperis egna rekryteringsprogram börjar dra lite.

Valvira väntar på utredningar

Hur länge det tar innan Esperi får tillbaka sitt tillstånd är i det här skedet svårt att säga. Valvira har bett om tilläggsutredningar av vårdbolaget och de utredningarna ska lämnas in senast 5 april.

Efter det kan myndigheterna ta ställning till om Esperi gjort tillräckligt för att få tillbaka sitt tillstånd.

- Jag hoppas verkligen det inte tar flera år. Om Esperi lever på nåder så gör nog vi det också. Det skulle underlätta planeringen för framtiden om man skulle ha ett fastslaget datum för när de får tillbaka sitt tillstånd.

- Vi går bara och väntar på att Esperi ska få tillbaka sitt tillstånd någon vacker dag. Förhoppningsvis före sommaren.

Även om processen med Esperis tillstånd skulle dra ut på tiden så måste staden se till att allt fungerar på vårdhemmet under tiden. Trots att det medför extra kostnader för staden.

- Trots att det är kärvt så måste det skötas och det kommer vi att göra. Även om Esperi inte får tillbaka sitt tillstånd så är det på vårt ansvar att sköta verksamheten. Det är bara att se till att det fungerar, konstaterar Lindedahl.

Diskussion om artikeln