Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viking Skys kapten Bengt-Owe Gustafsson är åländsk

Från 2019
Uppdaterad 25.03.2019 17:38.
En bild på ett kryssningsfartyg i kraftig storm. I förgrunden syns land och hav.
Bildtext Fartyget Viking Sky råkade i sjönöd i lördags.
Bild: EPA-EFE

Kapten Bengt-Owe Gustafsson på det olycksdrabbade fartyget Viking Sky, som råkade i sjönöd i helgen, kommer från Hammarland på Åland.

Det var på lördag som fartyget Viking Sky fick motorstopp i hård sjögång utanför den norska västkusten.

Alla fartygets motorer utom en slutade fungera. Räddningsarbetet pågick under hela natten mellan lördag och söndag, och på söndag morgon lyckades man få igång två till av fartygets motorer.

Fartyget lade till vid kajen i Molde i går på eftermiddagen, och passagerarna fick lämna fartyget efter klockan 17 lokal tid.

Nu skriver Ålands sjöfart att kaptenen Bengt-Owe Gustafsson är hemma från Hammarland på Åland.

Vem är Bengt-Owe Gustafsson?

Ilta-Sanomat har grävt lite i Gustafssons historia. Han har studerat till sjökapten på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och har också en andra magisterutbildning från Sverige.

I rederibranschen började han år 1998, på företaget Disney Cruise Line. År 2017 började han arbeta på Viking Cruises.

Gustafsson har arbetat som kapten i kring ett och ett halvt år, och innan dess har han arbetat som styrman och vicekapten.

Ilta Sanomat har också varit i kontakt med Gustafssons fru, Jenny Anne Espinosa Gustafsson, som berättar att hon varit mycket orolig under helgens händelseförlopp.

Hon har hunnit tala med sin man kort, eftersom han var mycket upptagen, men han ska ha sagt att allt är i ordning, och att det inte finns skäl att oroa sig mera.

Hyllningar från ministern

Gustafssons agerande har fått beröm av den norska beredskapsministern Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Hon tackar alla inblandade och säger att hon är särskilt imponerad av hur besättningen och passagerarna har hanterat situationen i en intervju i tidningen Verdens Gang.

En del kritik riktades mot Gustafsson för beslutet att alls bege sig ut på lördagen, men den norska kustbevakningen menar att inget pekar på att kaptenen gjort någon felbedömning.

- Att fartygets maskiner stannar på det där sättet måste läggas på kontot fullständigt osannolikt. Fartyget drivs fram dieselelektriskt med två stora och två mindre MAN-motorer som alstrar energi till propellrarna som levererats av Rolls-Royce, skriver Ålands sjöfart.

Ett tryckfel i den norska ministerns namn har korrigerats 25.3.2019.

Diskussion om artikeln