Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens podd vill ha in Petteri Forsell i öppningselvan mot Armenien: "I honom får man en spelare som kan göra det lilla extra"

Från 2019
Petteri Forsell spelar i den polska ligan.
Bildtext Petteri Forsell spelar till vardags i den polska ligan.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Förändringar både i taktiken och i personalen – det efterlyser två tidigare landslagsprofiler i veckans avsnitt av Yle Sportens podd, som hänger kvar vid temat EM-kvalet i fotboll inför tisdagens bortamatch i Jerevan. Veckans gäster är Daniel Sjölund från IFK Mariehamn och tränaren Jonas Portin från FF Jaro.

Avsnitt 51: Dags att återgå till beprövat koncept, Markku Kanerva

33:12

Inledningsvis reflekterar Portin och Sjölund tillsammans med Antti Koivukangas över Finlands 0–2-bortaförlust i Udine på lördagen.

– Jag känner Markku Kanerva väldigt bra efter att ha haft honom som tränare under U21-åren. Jag blev lite överraskad av det taktiska upplägget, att frångå ett 4-4-2-spel som fungerat bra för Finland, säger Portin.

Som gammal mittback medger han att det kan ha varit svårt för den fungerande duon Paulus Arajuuri och Joona Toivio att plötsligt inkorporera en tredje part på sin spelposition i Sauli Väisänen.

– Med tanke på hur lite tid landslaget sist och slutligen har tillsammans kan jag tycka att den tryggheten som fanns i 4-4-2 och mittbackar som kan varandra väl hade varit en bättre lösning, menar Portin.

Daniel Sjölund spelade själv 37 landskamper för Finland mellan åren 2003–2012 och är inne på samma linje.

– I och med att det hade gått så bra i Nations League kan jag tycka att bytet av system och övergivandet av tryggheten är konstigt. Man går ifrån det invanda.

Finlands öppningselva mot Italien.
Bildtext Så här startade Finland mot Italien.

Sjölund frågar sig också om inte Finland lät det italienska fotbollslandslagets stolta förflutna spöka lite väl mycket på planen.

– Ser man tillbaka tio år i tiden var Italien en världsmakt i fotbollen men där tycker jag inte laget är idag. Man kanske hade lite för stor respekt.

– Jag såg en av playoffmatcherna som Italien spelade mot Sverige före förra VM och var inte lika imponerad som man brukar vara av Italien, säger Sjölund.

Från Italien österut

Efter Italien-mötet i Udine väntar nu en bortamatch på tisdag i Jerevan mot Armenien.

Armenien inledde sitt EM-kval med att förlora med 1–2 på bortaplan i Sarajevo mot Bosnien-Hercegovina.

Både Daniel Sjölund och Jonas Portin ser fram emot en annorlunda match på tisdag.

– Jag både tror och hoppas att man nu kan gå tillbaka till ett system man är väldigt trygg med. Dessutom måste man ha lite mer mod i spelet med boll.

– Jag minns att Roy Hodgson var otroligt duktig på att föra fram vikten av att tända till i på förhand sett "lätta" matcher. Han kunde via klipp visa hur motståndaren kunde såra en. Man fick en känsla av att det blir väldigt tufft, berättar Sjölund om sin tid i landslaget.

Sami Khedira och Jonas Portin kämpar om bollen vid U21 EM 2009.
Bildtext Sami Khedira och Jonas Portin kämpar om bollen vid U21-EM 2009.
Bild: SCANPIX SWEDEN

Jonas Portin spelade själv över 20 matcher i U21-landslaget och efterlyser ändringar från sin tidigare landslagslots Markku Kanerva.

– Jag ser gärna att Petteri Forsell spelar från start mot Armenien. I honom får man en spelare som kan göra det lilla extra på planen, han har ett bra skott. Har Finland mer boll och Armenien backar blir det ett vapen vi kan utnyttja. Samma gäller vid fasta situationer, påminner Portin.

Att petningen i Udine var sammankopplad med ett eventuellt löfte om en plats i elvan i Jerevan såg Portin som ett tänkbart scenario, men luftar ändå sin besvikelse över att Karlebysonen lyste med sin frånvaro på lördagen.

– Skall man ge en liten känga åt Kanerva tycker jag det var märkligt att Forsell inte ens var med på bänken i Udine. Han spelar fulla 90 minuter hela tiden i polska ligan och har gjort tre mål på de senaste tre matcherna. Det ter sig lite konstigt, menar Portin.

Avslutningsvis får både Portin och Sjölund karta upp en egen startelva inför matchen i Armeninen.

Daniel Sjölund och Bastian Schweinsteiger byter matchtröjor 2008.
Bildtext Daniel och Bastian, 2008.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Den diplomatiske Sjölund går tillbaka till 4-4-2 – men låter bli att plocka in några spelare i den formationen.

FF Jaros assisterande tränare Portin hade däremot en elva spikad.

– Hradecky i mål med backlinjen Pirinen, Arajuuri, Toivio och Väisänen startar. På mittfältet fortsätter Sparv, Kamara och Lod och får där sällskap av Kasper Hämäläinen som tar ett steg nedåt i banan.

– På topp blir det sen Petteri Forsell och Teemu Pukki.

Alla deltagare i Yle Sportens podd denna vecka är överrens om att Finland vinner, om än knappt, i Jerevan.

Petteri Forsell på fotbollslandslagets träningar i Borte Tölö i Helsingfors.
Bildtext Har Markku Kanerva en plan för Petteri Forsell?
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi föddes i januari 2018 i Pyeongchang och produceras av redaktionen. Det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Du kan skicka feedback, frågor och eventuella förslag på diskussionsämnen till antingen Antti Koivukangas eller Chriso Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln