Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sju skadade i raketattack från Gazaremsan mot Israel - risk för ny våldsspiral två veckor före valet

Från 2019
Uppdaterad 25.03.2019 10:40.
Huset som träffades av raketen i Mishmeret, norr om Tel Aviv.
Bildtext Den värst skadade delen av det hus som träffades av raketen i Mishmeret, norr om Tel Aviv.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att avbryta sitt USA-besök på grund av morgonens palestinska raketattack. Sju personer skadades i ett hus norr om Tel Aviv och delar av huset förstördes då det träffades av raketen.

- Jag har beslutat att, på grund av de säkerhetsrelaterade incidenterna, korta ner mitt besök i USA. Jag kommer att möta president Trump om några timmar och återvänder till Israel efter det för att leda operationerna, meddelade premiärminister Netanyahu på måndag morgon.

Han hotade med "kraftig vedergällning" för den raket som den israeliska armén uppger att avfyrades från Gazaremsan.

Raketen träffade ett bostadshus i Mishmeret, norr om Tel Aviv, ungefär 80 kilometer från Gazaremsan tidigt på måndag morgon. Sju personer skadades.

Enligt Jerusalem Post fick en kvinna i 50-årsåldern brännskador och träffades av splitter. De övriga beskrivs som lindrigt skadade, bland dem två små barn.

Netanyahu pressas av sina rivaler två veckor före valet

På fredagen attackerade israeliskt flyg Hamaspositioner på Gazaremsan och en israelisk stridsvagn besköt också ett Hamasmål som svar på att palestinier ska ha kastat explosiva föremål mot gränsstängslet mot Israel. En palestinier avled i sammandrabbningarna.

För tio dagar sedan avfyrades raketer mot Tel Aviv från Gazaremsan. Israel slog tillbaka mot Gazaremsan, men enligt Hamas avfyrades raketerna mot Israel av misstag och situationen lugnade ner sig snabbt.

Den här gången finns det risk för upptrappat våld. Det är bara två veckor till valet i Israel och morgonens incident utnyttjas redan ivrigt av Netanyahus rivaler. De anklagar nu Netanyahu för att vara allt för mjuk mot Hamas.

Källor: AP, AFP, Jerusalem Post, Haaretz

Diskussion om artikeln