Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattedeklarationen ser helt annorlunda ut i år - snart dimper den ner i postlådan eller brevinkastet

Från 2019
Bild på en skattedeklaration och några sedlar.
Bild: Mika Hokkanen / Yle

Snart får fem miljoner finländare den förhandsifyllda skattedeklarationen. Skattemyndigheterna har börjat sända ut blanketterna.

Skattedeklarationerna har förnyats i år. Det är inte längre en blankett som ska fyllas i utan en utskrift av beskattningsuppgifterna.

Det är viktigt att kontrollera att uppgifterna i den förhandsifyllda deklarationen stämmer och om de gör det behöver man inte göra någonting alls.

Om det krävs korrigeringar ska de göras före den 7, 14 eller 21 maj. Det aktuella datumet för egen del står på deklarationen.

Första gången på nätet

Skattedeklarationen kan nu för första gången göras i MinSkatt på nätet. Också tidigare har det varit möjligt att deklarera elektroniskt, men nu koncentreras skatteärendena till den tjänsten.

Skatteförvaltningen rekommenderar att korrigeringarna görs på nätet.

- Elektronisk kommunikation sparar tid, pengar och miljön. Bara skatteförvaltningens papperspost kostar minst tio miljoner euro per år, säger kommunikationschefen Niila Hietamäki på Skatteförvaltningen.

Kunderna har från i år i allt högre grad övergått till att använda e-tjänsterna, säger Hietamäki.

Också deklarera på papper möjligt

Skattedeklarationen kan fortfarande kompletteras på papper, men sättet har ändrats.

Korrigeringarna görs inte längre direkt i den förhandsifyllda deklarationen, utan uppgifterna ska lämnas på de blanketter som nämns i deklarationen.

Blanketterna kan skrivas ut på adressen skatt.fi/blanketter.

Blanketterna, och vid behov ett returkuvert, kan också beställas på servicenumret 029 497 031 eller hämtas på skattebyrån.

Blanketterna ska vara framme hos Skatteförvaltningen på den utsatta dagen och Skatteförvaltningen uppmanar till att vara ute i god tid och reservera tillräckligt med tid för postgången.

Få kompletterar

De vanligaste orsakerna till att komplettera skattedeklarationen är olika avdrag, som hushållsavdrag och kostnader för resor mellan bostad och jobb.

I fjol var det 1,45 miljoner skattskyldiga som gjorde kompletteringar, det betyder att uppgifterna i den förhandsifyllda blanketten stämde i de flesta fall.

Skatteåterbäringen kommer tidigare

De flesta får sin skatteåterbäring eller måste betala kvarskatt redan i augusti.

Datumet är inte mera det samma för alla kunder.

Om Skatteförvaltningen känner till bankkontot kommer återbäringen den 6 augusti 2019. För de flesta är kvarskattens första förfallodag redan den 1 augusti.

Datumet kan flyttas framåt om något har ändrats i den egna eller makens/makans deklaration.

Datumen finns inskrivna i beskattningsbeslutet.

Diskussion om artikeln