Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två bröder åtalas för dråp i Kannus – offret lämnades att dö i ett dike

Från 2019
Österbottens tingsrätt
Bild: Yle/Roger Källman

Rättegången mot två bröder som misstänks ha orsakat en arbetskamrats död i Kannus i början av december inleddes i Österbottens tingsrätt i Karleby på måndagen.

Det var på söndagskvällen den 2 december som en död mansperson hittades i närheten av järnvägen i Kannus. Polisen misstänkte genast att mannen blivit misshandlad.

Två bröder födda på 1980-talet åtalas nu för dråp respektive medhjälp till dråp.

Den ena brodern misstänks ha dödat offret genom kraftigt och långvarigt våld mot hela kroppen, framförallt mot huvudet och överkroppen.

Offret mottog bland annat knytnävsslag mot ansiktet och huvudet och sparkades. Han bröt näsbenet och sex revben samt ådrog sig rejält med blåmärken.

Frös ihjäl i ett dike

Offret, som befann sig i hjälplöst tillstånd, lämnades sedan ensam i ett dike vid järnvägsstationen i Kannus i minusgrader. Där frös han ihjäl.

På grund av de skador offret ådragit sig vid misshandeln, samt att han intagit alkohol, var hans funktionsförmåga nedsatt.

Enligt åklagaren har den huvudåtalade vetat att offret befann sig i livsfara eller att han kommer att befinna sig i livsfara om han inte får hjälp.

Ändå har den huvudåtalade låtit bli att skaffa hjälp åt offret och därmed orsakat offrets död.

Yrkar på ovillkorliga fängelsestraff

Brodern som misshandlade offret åtalas för dråp, alternativt grov misshandel och grovt dödsvållande.

Den andra brodern åtalas för medhjälp till dråp, alternativt medhjälp till grov misshandel. Han försökte varken avbryta misshandeln eller hjälpa den svårt misshandlade mannen.

Åklagaren yrkar på ovillkorliga fängelsestraff för båda bröderna. Motivet till dråpet är oklart.