Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ny 3D-teknik i Musiktestet: Utforska backstagen tredimensionellt

Från 2019
En självlysande Dan Eskil Jansson i svart kostym på Tavastias förvridna backstage poserar med cd i handen som om han skulle skjuta något på golvet.
Bildtext Vem har varit på backstagen?

Dan Eskil Jansson sitter bakåtlutad och tittar ut genom fönstret. Han tuggar på sin penna och dryftar med rynkad panna nästa veckas musiktest.

De senaste veckorna har varit hektiska inför lanseringen av två helt nya element i musiktestet.

Naken man skyld av badleksak promenerar förbi gatumusikant.
Bildtext Musiktestet testar publikens kunskaper i pop och rock-trivia.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Lasse Grönroos har utvecklat de nya elementen och i samarbete med Jansson har de vridit upp svårighetsgraden ett par steg från de tidigare videofrågorna.

De nya frågorna "Trubaduren" och "Backstagen" varvas varannan vecka från och med den 3 maj.

Lasse poserar bakom ljusröda Musiktstets flagga.
Bildtext Lasse Grönroos har utvecklat den nya videofrågan och 3D-frågan.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

“Trubaduren” - Hur fortsätter låttexten?

I den första nya frågan möter vi trubaduren Blind "Mojo" Joakim som spelar mer eller mindre kända låtar på akustisk gitarr i ett gathörn.

Dessvärre avbryts han i tid och otid när det händer överraskande grejer. Det är upp till publiken att veta hur låttexten fortsätter.

Gå till veckans Musiktest här!

Grönroos förklarar hur de nya audiovisuella frågorna föddes.

- Vi har haft videofrågar också tidigare. För några år sedan ritade min då 4-åriga dotter Molly kända skivkonvolut och berättade om sina konstnärliga tolkningar av skivomslagen. Det var alt från Nirvana och Def Leppard till Madonna och Simon & Garfunkel, minns Grönroos.

"Mollys vinyler" blev väldigt populära så följande grej blev en musikrebus i videoform.

Obelix rider på cykel förbi en gatumusikant.
Bildtext Du får själv hjälpa till att sjunga låten färdigt när trubaduren kommer av sig.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

- Det var ganska arbetsdrygt att göra rebusen så jag började fundera på vad man kunde komma på för kreativa nya idéer. När vi sedan slog våra klena huvuden ihop med producent Sebastian Bergholm så föddes idén om en gatumusikant som hela tiden blir avbruten av någonting, berättar han.

- Jag hade också börjat bekanta mig med 3D-video på jobbet och tänkte att där kanske kunde finnas någon ny infallsvinkel också för musiktestet, så backstage-idén kom till i samma veva, säger Grönroos.

hand scrollar på mobiltelefonskärm Musiktestets 3D-bild.
Bildtext Snurra med fingret och titta omkring dig på backstagen.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Efter några provfilmningar och panoramafotograferingar utformades så småningom den nuvarande formen. För den tekniska utformningen står Miro Johansson, Petter West och Johan Gullmets.

Med tanke på att Svenska Yle inte har haft så många panoraman på webben tidigare så är det här litet av ett tekniskt experiment.

Ibland finns det en risk att allt inte fungerar på varenda mobiltelefon, speciellt inte på de äldsta modellerna. Så om det uppstår problem ber vi publiken vänligen kontakta Petter West (petter.west@yle.fi) så ser vi hur vi kan åtgärda eventuella problem.

Vem har varit på backstagen? - Utforska själv!

Den andra nya frågan använder sig av 3D-teknik. Vi har irrat oss in på det allra heligaste; den kända rockklubbens mytomspunna backstage. Här gömmer sig ledtrådar till vilken artist som befinner sig på scen just nu.

Man ska titta omkring sig i rummet genom att scrolla med fingret på bilden och bonga tipsbilder som gömts på väggarna, borden, i taket, på golvet etc.

Det är inte bara män som löser musiktestet

Janssons arbetsrum är belamrat med vinylskivor, cd-skivor, c-kassetter, turnéprogram och mp3-filer som ligger utspridda över bord, stolar och golv.

Med nästan tvåhundra musiktest bakom sig är det en utmaning att hitta nya och fräscha, men lämpligt svåra, frågor för publiken som slaviskt löser testet varje fredag på svenska.yle.fi.

En populär missuppfattning är att Musiktestet bara intresserar äldre män med foten stadigt i den dammiga vinyllådan med The Beatles och Led Zeppelin.

Statistiken visar att så inte är fallet. Över hälften av dem som löser testet är under 45 år.

Svartvit selfie på Dan Eskil Jansson
Bildtext Dan Eskil Jansson gör Musiktestet.
Bild: Svenska Yle/Dan Eskil Jansson

Vad är hemligheten med musiktestets popularitet?

- Varje vecka är det ca 4000-5000 personer som gör testet vilket är väldigt mycket med finlandssvenska mått mätt. Det finns helt tydligt ett både större och bredare intresse för musik än man kanske hade väntat sig. Musiktestet är även ett skönt sätt för många att avsluta arbetsveckan och inleda helgen. Det har blivit något av en tradition för många, säger Jansson.

Vilka genrer är svårast för publiken?

- Alla genrer är ungefär lika svåra. Eller enkla. Svårighetsgraden på frågorna är mer avgörande än själva genren, säger han.

Finns det alls kvinnor som gör musiktestet eller är det bara gubbar?

- 42% av alla som gör musiktestet är kvinnor. Alltså nästan häften. Med andra ord är det fel att tro att pop- och rocktrivia är något som enbart intresserar män, konstaterar Jansson.

Hur kommer du på alla dessa frågor och hur kan man ha så enorm kunskap om musik?

- Ju fler musiktest jag gör desto svårare blir det onekligen att hitta på bra frågor. För jag försöker alltid kläcka nya frågor och inte ta någon "favorit i repris". Men jag har ända sedan unga år haft ett stort intresse för pop- och rocktrivia, vilket jag har nytta av nu. Dessutom är jag begåvad med en väldigt bred musiksmak, jag läser mycket om musik och så försöker jag följa med musikvärldens svängar så gott det går, säger han.

Muiktestets Trubdurfråga. Joakim Rundt och texten Aerosmith Dream on.
Bildtext Hur bra kan du låttexter?
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos/Martin Huldin

Diskussion om artikeln