Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åldern spelar ingen roll, alla kan bli datorsmarta - det gäller att våga

Från 2019
Uppdaterad 28.03.2019 13:40.
en äldre och en yngre hand ligger på tangenterna till en svart dator. En annan dator syns i bakgrunden och lite av en grönväxt
Bild: Nilla Hansson/Yle

Kom som du är och ta med dig din bärbara dator, pekplatta eller smarttelefon. Emanuel Jhutti vill göra tröskeln låg för äldre att lära sig mer. Ingen fråga är dum och individuellt stöd ges på just den nivå man befinner sig på.

På cafeet Villa Vinden i Åbo håller Emanuel Jhutti teknikkurs. Tröskeln ska vara låg, det är tänkt att alla ska kunna delta. Det spelar ingen roll i vilken ålder man är, det viktigaste är att våga, säger Jhutti.

Hjälpen kostar ingenting, bara lite mod och att man tar sin dator under armen och deltar antingen på måndagar eller torsdagar.

en ung mörkhårig man sitter på gammaldags stol bredvid en äldre medelålders kvinna. Framför sig på bordet har de två datorer, en grönväxt och en kaffekopp
Bildtext Emanuel Jhutti och Eva Holmberg.
Bild: Nilla Hansson/Yle

På måndagar ordnas en fem veckors kurs och på torsdagar är det fritt fram för hjälp med apparaterna mellan 11 - 13.

Det är viktigt att äldre lär sig exempelvis att använda sociala medier, som Facebook, Instagram eller Whatsapp, säger Jhutti.

- Då blir man mindre ensam, det är lättare att delta i samhällslivet och inte bli utanför.

Alla behöver lite hjälp med olika saker och får här lära sig i egen takt.

- Det kan vara att mejla, hitta bilder och skaffa sig kunskap om olika saker.

Jhutti vill leda verksamheten med tålamod och förståelse.

- Datoranvändningen är för många en ny värld. Jag hade själv tur med att jag råkade födas mitt in i den. Att använda datorer blev en helt naturlig sak för mig.

Emanuel Jhutti volontärjobbar också på Åbo stadsbibliotek en gång i veckan. Men de stödkurser han håller på Hemmets Villa Vinden går helt på svenska, på biblioteket blir det mest finska.

Diskussion om artikeln