Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeliska lufträder mot Gazaremsan - tros vara svar på morgonens raketattack

Från 2019
Uppdaterad 26.03.2019 12:14.
En raket förstörde flera hus i Tel Aviv.
Bildtext En raket förstörde flera hus i Tel Aviv.
Bild: ABIR SULTAN

Israel har avfyrat raketer mot Gazaremsan, troligen som ett svar på morgonens raketattack från Gaza. Israels armé uppger att det är Hamas fästen man siktar på. Än så länge finns det inte uppgifter om skadade.

Israels armé bekräftar att den har slagit till mot mål i Gaza, och enligt tidningen Jerusalem Post har angreppen ägt rum på flera håll i området.

Mål för angreppen ska ha varit en hamn tillhörande Hamas, samt Hamas träningsanläggning i norra Gaza. Ett höghus som påstås ha inhyst Hamas högkvarter har också förstörts.

Observatörer på plats uppger för nyhetsbyråer att det hörs explosioner och syns rökpelare runtom i Gaza, men än så länge finns det inte uppgifter om skadade. Det israeliska angreppet kom inte oväntat, och folk i Gaza har haft flera timmar på sig att evakuera sannolika mål.

Israel mobiliserar

Efter morgonens angrepp mot Tel Aviv har Israel mobiliserat kring Gaza. Militären har kallat in reservister från spanings- och luftvärnsförband, och placerat två infanteribrigader och en pansarbrigad vid gränsen mot Gaza.

Sju personer skadades i attacken mot ett hus i staden Mishmeret norr om Tel Aviv i morse. Raketen sköts från Gazaområdet som styrs av palestinska Hamas.

Israel har beskyllt Hamas för raketattacken, men Hamas hävdar att organisationen inte hade någonting med den att göra.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som befinner sig i USA för att träffa USA:s president Donald Trump, har tidigarelagt sin hemresa på grund av attacken.

Källor: Reuters, AP