Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anser sig frikänd av Muellerrapporten - men kongressen fortsätter utreda brottsmisstankar, tror expert

Från 2019
William Barr.
Bildtext USA:s justitieminister William Barr.

Än så länge har endast en fyra sidor lång sammanfattning av Robert Muellers rapport om Rysslands inblandning i USA:s presidentval delgivits till kongressen. President Donald Trump anser sig redan fullt frikänd av sammanfattningen, men USA-experten Oscar Winberg tror att kongressen kommer fortsätta utreda Trumps förehavanden.

Det är justitieminister William Barr som bestämmer hur stor del av Muellers utredning som ska offentliggöras, och enligt det lilla han valt att göra offentligt finns det inte tillräckliga bevis för att Trumps kampanj skulle ha medvetet samarbetat med Ryssland.

USA-experten Oscar Winberg påpekar dock att justitieminister Barr innan sin utnämning har kritiserat Mueller-utredningen och därför är rätt problematisk i sin roll om att bestämma om offentliggörandet.

USA-kännare och forskare Oscar Winberg.
Bildtext USA-vetaren Oscar Winberg.
Bild: Yle/ Eva Brunell

- Dels handlar det ju naturligtvis om politiskt spel. Justitieministern vill så snabbt som möjligt få någonting till kongressen.

- Han har också i det här skedet kontroll över den här berättelsen, eller narrativet, som sätts ut och han använder naturligtvis den kontrollen i ett partipolitiskt spel.

- Men sen finns det också frågor om vad som är hemligstämplat i den här själva rapporten. Vi har ingen aning om hur lång rapporten är. Vi vet inte över huvud taget vad för slags bevisföring och material som är inkluderat där, så det är svårt att spekulera exakt vilka delar som är hemligstämplade.

Arkivbild Robert Mueller, med utsträckt hand, vittnar i kongressen 2012
Bildtext Robert Mueller.
Bild: EPA-EFE

Winberg varnar också för att dra alltför stora slutsatser av minister Barrs ordval, eftersom ministern själv har en agenda i det här spelet.

Dessutom angick inte Muellers utredning enbart Rysslands inblandning, utan även förhindrande av rättvisa.

- Den andra frågan handlar om förhindrande av rättvisa och där valde Mueller något överraskande rentav att inte ta ställning, utan bara lägga fram att det finns bevis både för och emot att väcka åtal mot Donald Trump.

- Och han lämnade beslutet egentligen i någon annans händer och det här bäddar ju absolut för kongressen att ta tag i frågan, säger Winberg.

"En seger för USA"

President Trump har tolkat den knappa information Barr delgivit som ett totalt frikännande, trots att misstankar om brott inte riktigt kan avskrivas. Oscar Winberg ser ändå den nuvarande situationen som en seger för Trump.

- Det är en seger för Trump. Det är en seger för USA, det är ju en väldigt viktig och lättande situation att se att en amerikansk presidentvalskampanj inte har samarbetat med en hostil utomstående nation för att påverka resultatet.

Donald Trump.
Bildtext Donald Trump.
Bild: ERIK S. LESSER / EPA

- Samtidigt är det alldeles självklart att det inte är ett totalt frikännande. De facto i Barrs brev så citerar han Mueller som säger att det här inte ska tolkas som ett frikännande av Trump, i synnerhet då i frågan om förhindrande av rättvisans gång.

Winberg tror ändå att Trump nog kommer att utnyttja sin tillfälliga seger till fullo.

- Trump är inte snabb att lämna bakom sig saker, han kommer av allt att döma att väldigt kraftigt föra fram sin uppfattning om det här som en häxjakt och en oberättigad häxjakt.

- Men faktum kvarstår att kongressen utan tvekan kommer att fortsätta att utreda, i varje fall delar av de här frågorna, säger Oscar Winberg.

Diskussion om artikeln