Jakobstad i topp tio bland regionstäderna - boende, kultur, närhet och jobb skapar dragningskraft
Jakobstad placerar sig som nia bland de finländska regionstäderna när det gäller dragningskraft. - Jakobstad är som den känns, en liten storstad, det finns mycket här, säger stadsdirektör Kristina Stenman.
Boende, företagaranda, bostäder, korta avstånd, kultur, Fäboda, Jakobsdagar, Skata och Nanoq. Det är några av de ting som skapar Jakobstads dragningskraft visar en undersökning som har gjorts bland 55 finländska regionstäder.
En regionstad är en stad som är centrum för sin region eller sitt område. Städerna gick samman för en undersökning om dragningskraft i början av året och Jakobstad placerade sig på en nionde plats. Jakobstadsborna var också flitiga att svara, tio procent av svaren kom därifrån.
På måndagen ordnade staden ett invånarforum i Campus Allegro för att redogöra för resultaten.
Bli bättre på finska och utveckla centrum
I undersökningen fick respondenterna också berätta vad de anser behöver utvecklas i staden. Arbetsplatser, affärer, parkering, finskspråkighet, bostäder och företag lyftes bland annat fram.
Faktum är att staden mellan år 2008 och 2017 tappat fem procent av sina finsktalande invånare, det är 1062 personer.
- Vi kan bli bättre på tvåspråkighet, men jämfört med många andra har vi det faktiskt bra. Vi måste vända tvåspråkigheten till något positivt, det här kan vi göra bättre, säger stadsfullmäktiges ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP).
Raumo i topp
På en överlägsen första plats i totaltpoäng bland regionstäderna placerade sig Raumo följd av Nystad, Kalajoki, Brahestad, Torneå, Iisalmi, Valkeakoski och sen Jakobstad.
När det gäller mjuka värden placerade sig Jakobstad också på en nionde plats men när det gäller hårda värden, som exempelvis arbetsplatser och befolkningstillväxt fick Jakobstad allra högst poäng av alla regionstäder.
Vackert och bra loppisar
Nadine Mabinda och Simone Åbacka studerar båda fotografering på yrkeshögskolan Novia. De kommer från Oravais och Helsingfors. Vad säger de om Jakobstads dragningskraft?
- Det är trevlig att allting är nära och centralt, det är fint, säger Nadine Mabinda.
- Nu när det håller på att bli vår och solen börjat skina så är det en jättesnygg stad, det är jättevackert och gamla hus får finnas kvar, Simone Åbacka.
Båda två lyfter också fram stadens loppisar.
Visst finns det saker att göra på fritiden, så som idrott och kultur, även om det var en omställning att flytta från Helsingfors där öppettiderna är helt annorlunda än i en småstad säger Mabinda..
- Jag hade nog lite problem med det först, men i musikväg finns det väldigt många evenemang. Lite fattigt kan utbudet ändå kännas emellanåt, säger Mabinda.
Mera välkänd i storstaden
Enkätsvaren visar att Jakobstad är mera välkänt i storstäderna än i de övriga regionstäderna. Industrin, sjukhuset och Jakobstad som ort har satt staden på kartan.
Jakobstadsborna själva säger att hemstaden betyder just hemort och kärlek. Kristina Stenman säger att Jakobstad har ett gott rykte som byggts upp under lång tid. Jakobstads image får en stark trea av fem möjliga.
- Det är bra att bygga vidare på. Men det kan också kosta ekonomiskt. Vi måste fundera på hur vi kunde gör det, säger Stenman.
Många av de som bor i Jakobstad skulle välja staden igen, 3,7 av 5, och även storstadsborna är intresserade av Jakobstad.
- Vi är en liten storstad, så som det känns för oss som bor här. Det finns ett stort utbud i vår stad, säger Stenman.
- Här har vi en stor möjlighet att ta tillvara, alla kan inte bo i storstäderna och här kan hela regionen arbeta tillsammans. Det vinner vi alla på, säger Henriksson.
För lite utbildning och säkerhet
Två saker påverkade framför allt dragningskraften negativt. Unga under 24 år anser att utbildningsutbudet är för litet och Jakobstadsborna anser inte själva att deras hemstad är så säker.
- Det här är något vi måste utreda och vi måste ta med polisen i den diskussionen, säger Stenman.
De som främst flyttar bort från Jakobstad är de unga. De flyttar efter utbildning och jobb.
- Den stora frågan är hur vi får dem att flytta tillbaka, men naturligtvis vill vi också gärna ta emot äldre inflyttare. Alla är välkomna, säger Henriksson.
Tågstationen i Bennäs
En segsliten kamp är den gällande namnet på tågstationen i Bennäs. Bennäs säger inget för den som inte kommer från trakten, det är bara förvirrande för den som ska köpa tågbiljett säger Henriksson.
Här har staden länge fört en kamp om att stationen kunde heta Jakobstad-Bennäs tågstation. Anna-Maja Henriksson säger att man redan för några år sen fick med sig VR:s dåvarande vd Mikael Aro.
Men nu finns det en tjänsteman på banförvaltningsverket som sätter käppar i flänshjulet.
- Jobbet med namnbytet fortsätter, säger Henriksson.