Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Situationen förvärras i Kaskö – bokslutet visar underskott på 1,4 miljoner euro och tjänstemännen flyr fältet

Från 2019
Uppdaterad 26.03.2019 06:49.
En cykel lutar sig mot en busshållplats i Kaskö.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Den ekonomiska situationen i Kaskö ser allt sämre ut. Ett budgeterat underskott på knappa 200 000 euro visade sig i verkligheten vara ett underskott på nästan 1,4 miljoner euro.

Redan i slutet på förra året inledde staden ett balanseringsprogram för att få ekonomin i balans. Budgeten för det här året visar också minusresultat och staden måste låna pengar till driften.

Nu visar bokslutet för förra året på ett underskott på 1,39 miljoner euro. Ett resultat som är betydligt sämre än det man uppskattade i den ursprungliga budgeten.

- Vi har haft det på känn att det är på det sättet och i och med att vi har avskrivit egendom gör att det ser ännu sämre ut, konstaterar stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Carl-Gustav Mangs
Bildtext Carl-Gustav Mangs.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Enligt stadsdirektören Minna Nikander borde avskrivningarna ha gjorts redan tidigare då det gick bättre för staden. Dessutom anser hon att man bättre borde kunna förutspå utgifterna.

- Man kan fråga sig hur pålitlig budgeteringen är om kostnaderna i bokslutet är betydligt högre än i budgeten, konstaterar hon.

Tjänstemännen flyr fältet

En annan sak som oroar i Kaskö är tjänstemannaflykten. Den senaste i leden av tjänstemän som lämnat sin post är ekonomidirektören Marja Rohula.

Hon tog över för ett knappt år sedan efter att den dåvarande ekonomidirektören Anne Lillträsk sagt upp sig, likaså efter ett knappt år på posten.

- Den ekonomiska situationen i staden är utmanande. Det går inte ekonomiskt så bra och tjänsten som ekonomidirektör är därför väldigt ansträngande och tung, säger Nikander.

Enligt Nikander har hela ledningsgruppen i staden varit väldigt stressad och till och med regionförvaltningsverket har varit oroliga över situationen i samband med inspektioner gällande arbetsskyddet.

- Det är klart att även övrig personal i staden har haft det tungt, men vi har en liten ledningsgrupp med en stor palett av arbetsuppgifter. Eftersom vi inte heller har några vikarier, så betyder det att en människa har väldigt mycket tyngd på sina axlar.

Minna Nikander är Kaskös nya stadsdirektör.
Bildtext Minna Nikander.
Bild: Yle/Juho Teir

Den enda lösningen till att minska på tjänstemännens arbetsbörda är att anställa mer folk. Men det är inte möjligt i och med den ekonomiska situationen.

- Jag har svårt att föreställa mig vad vi kan göra. Det är klart att i en kommun i Kaskös storlek som har väldigt mycket ansvar som faller på tjänstemännen så borde man kunna göra något åt saken, konstaterar Mangs.

- Men ser man på bokslutet som visar att verksamhetsutgifterna ökade med 670 000 euro under fjolåret 2018 så ser jag det som väldigt svårt att anställa flera personer som ska sköta det här.

Skär ner på servicen

Staden har alltså inlett ett balanseringsprogram för att få bukt på ekonomin. Men lösningarna att rädda stadens ekonomi är få.

- Vi har allt för bra service i vår lilla stad om man tänker på de inkomster vi har. Det finns ingen chans att vi ska klara det på det här sättet. Enda räddningen är att vi tar itu med den service vi har här i staden och plockar bort sådant som vi inte har råd med, säger Mangs.

- Vi utreder på vilket sätt Kaskö som självständig stad kan erbjuda service åt sina invånare. Men det innebär högst antagligen att vi måste skära ner på serviceutbudet, konstaterar i sin tur Nikander.

Ett fartyg i Kaskö hamn lastas med sågat virke.
Bild: Yle/Juho Karlsson

En punkt i balanseringsprogrammet är att sälja bort 49 procent av aktierna i Kaskö Hamn Ab till närliggande kommuner. Frågan är om det snart blir aktuellt.

- Om Kaskö stad säljer ut sin hamn och vi ska vara kvar som en självständig kommun, så värmer det en liten stund, men sedan blir det kallt igen, säger Mangs.

Fusionsförhandlingarna på slutrakan

Enligt Mangs försöker man fortfarande i ekonomigruppen hitta lösningar för vad man kan göra. Samtidigt går fusionsförhandlingarna med grannkommunen Närpes hela tiden framåt.

Ett förslag till fusionsavtal är så småningom färdigt. Nästa möte ska hållas på torsdag.

- Jag tror inte att vi är klara efter nästa möte. Det blir nog åtminstone ett eller två möten till innan vi kan kasta fram ett fusionsförslag till styrelsen och fullmäktige.

- Vi måste göra det ordentligt. Det väcker bara kritik om vi gör det slarvigt. Vi vill absolut inte komma i samma situation som Korsholm och Vasa.