Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pentagon godkände en miljard dollar till Trumps murbygge vid gränsen till Mexiko

Från 2019
Donald Trump med utsträckta händer talar med pressen
Bildtext Donald Trump utlyste nationellt nödläge i februari och kan därför överföra militära budgetpengar till murbygget.
Bild: EPA-EFE

USA:s försvarsministerium Pentagon har godkänt att en miljard dollar används för det omdiskuterade murbygget vid gränsen mot Mexiko.

CNN rapporterade under natten mot tisdag att Pentagon meddelat kongressen om att pengarna beviljats.

Pengarna ska alltså gå till president Donalds Trump mur. En miljard dollar eller cirka 900 miljoner euro ska bland annat bekosta över 90 kilometer stängsel och förbättringen av vägarna längs gränsen till Mexiko.

Den tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan har också gett ingenjörer i uppdrag att planera och förverkliga murbygget.

Demokrater protesterar mot beslutet

Flera demokratiska senatorer har reagerat starkt mot beslutet, och anser att frågan först borde ha godkänts av kongressen.

- Vi motsätter oss starkt att ministeriet realiserat transaktionen utan godkännande från kongressens försvarsutskott. Vi befarar att ministeriet har låtit politiskt inflytande och älsklingsprojekt gå före mer akuta problem som vår militär står inför, skriver flera demokrater i ett brev till försvarsminister Shanahan, uppger CNN.

President Donald Trump utlyste nationellt nödläge i februari, och på grund av det kan han nu överföra militära budgetpengar till murbygget.

Trump har kallat situationen vid gränsen för en "kris" och han har insisterat på att en fysisk barriär behövs för att stoppa kriminella från att ta sig in i USA.

Diskussion om artikeln