Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeliska flygräder och raketbeskjutning från Gazaremsan fortsatte trots påstått eldupphör

Från 2019
Uppdaterad 26.03.2019 10:11.
Israel bombade bland annat ett höghus i Gaza City som enligt israeliska uppgifter tjänade som "högkvarter för Hamas militära underrättelsetjänst".
Bildtext Israel bombade bland annat ett höghus i Gaza City som enligt israeliska uppgifter tjänade som "högkvarter för Hamas militära underrättelsetjänst".
Bild: AFP / Lehtikuva

Under natten till tisdagen fortsatte Israel att bomba mål på Gazaremsan och militanta palestinier i Gaza fortsatte att avfyra raketer mot Israel. Det trots att Hamas uppgav på måndag kväll att man kommit överens om eldupphör.

- Vi kommer att fortsätta utkräva ett mycket högt pris av Hamas för dess attacker mot israeliska medborgare och därför är alla rykten om eldupphör felaktiga, sade Israels säkerhetsminister Gilad Erdan till Israels arméradio på måndag morgon.

En högt uppsatt representant för Hamas uppger ändå för Haaretz att man försöker hålla fast vid eldupphöret i Gaza och att förhandlingar med Israel fortsätter under medling av Egypten.

Sedan Hamas deklarerade eldupphör på måndag kväll fortsatte attackerna från båda sidor under natten. Enligt den israeliska armén nådde raketerna från Gazaremsan israeliska områden närmast gränsen mot Gaza och de slutade klockan tre på efternatten.

De israeliska flygräderna fortsatte åtminstone fram till halv-fem på morgonen.

Flygräder över Gaza.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flygräderna riktades först mot Hamas militära installationer, raketavfyrningsramper och exempelvis Hamas-ledaren Ismail Haniyes kontor. Senare under natten bombades också Hamasmål i Beit Hanoun och en byggnad som kontrolleras av Islamiska Jihad i Beit Lahia.

Inga dödsoffer - åtminstone hittills

Hamasledarna har väletablerade rutiner för de här sammandrabbningarna och sökte sig till sina gömställen i god tid före flygattackerna inleddes.

Det har inte hittills rapporterats om några dödsoffer för kvällens eller nattens flygräder eller raketer. Enligt hälsomyndigheter i Gaza har åtminstone sju palestinier skadats i flygräderna.

Skolor på Gazaremsan håller stängt på tisdagen, så också skolor i Israel i de disktrikt som ligger närmast Gazaremsan.

Den här upptrappningen kommer dagen efter att sju israeler skadades då familjens hus, norr om Tel Aviv, träffades av en raket som avfyrats från Gazaremsan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kom hem tidigare än planerat från sitt besök i USA på grund av den här incidenten.

Det hålls parlamentsval i Israel den 9 april. Under den senaste tiden har Netanyahu beskyllts för undfallenhet gentemot Hamas av sina starkaste rivaler. Han måste bevisa att de har fel.


Israel förflyttade i dag stridsvagnar till gränsen mot Gaza:

Spänt vid gränsen mot Gaza - Spela upp på Arenan

Källor: AP, AFP, Haaretz, Yle

Diskussion om artikeln