Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

WWF:s nya rekommendation: Högst sex ägg i månaden, rött kött en gång i veckan och ett glas mjölk om dagen

Från 2019
Olika grönsaker på en tallrik
Bild: Mostphotos

Enligt Världsnaturfondens rekommendationen ska den som vill äta klimatvänligt fylla sin tallrik med grönsaker, inhemsk fisk och broiler.

Den som vill dra sitt strå till stacken i kampen mot klimatförändringen ska i huvudsak äta grönsaker, inhemsk fisk och kyckling. Därtill är ett par skivor ost eller ett glas mjölk om dagen okej.

Däremot bör man inte konsumera mer än sex ägg i månaden, och helst ska man unna sig rött kött bara en gång i veckan.

Så lyder WWF:s nya rekommendation för klimatvänligt mat.

Bakom rekommendationen står EAT–Lancet Commission, en oberoende grupp av ledande forskare runtom i världen, som jobbar på att ta fram riktlinjer för hållbar kost.

Fortfarande okej med kött, men mängderna måste minska

Enligt WWF:s ledande kostexpert Annukka Valkeapää är rekommendationens budskap inte att totalförbjuda köttätandet, men nog att införa restriktioner.

- Man kan fortfarande äta kött, men vi måste få ner konsumtionen, säger hon.

WWF oroar sig över att finländarnas köttkonsumtion har ökat med en femtedel på bara ett tiotal år.

Den som vill äta kött gör ett betydligt klimatvänligare val genom att föredra broiler framom nöt- eller svinkött. Men inte heller hönan är oproblematisk.

- Å andra sidan matas den inhemska broilern med soja, som direkt skulle lämpa sig som mat för människor.

En av de främsta orsakerna till att ett ökat grönsaksintag rekommenderas är enligt Valkeapää att man kan odla betydligt mer grönsaker än man kan producera kött på samma landsareal.

- Om vi har ett begränsat antal markområde till vårt förfogande och koncentrerar oss på grönsaksodling kan vi producera mat fyra gånger mer än om vi producerar kött på samma areal, säger hon.

Mjölkens ekonomiska stöd risas

När det kommer till fisk hoppas Valkeapää att fångsten främst koncentreras till gädda, mört, siklöja, abborre och strömming.

- Genom att fiska och konsumera de här fiskarterna motarbetas övergödning, vilket gynnar naturen. Arterna behöver inte odlas, och därmed krävs inte produktion av foder.

WWF kritiserar starkt statens policy att ge ekonomiskt stöd för mjölkproduktion, eftersom den gör komjölk billigare än växtbaserade drycker, så som havredryck.

- Det här belastar miljön rätt mycket. Korna betar och det krävs att man odlar säd åt dem. Samtidigt rapar och fiser de, vilket innebär ökade utsläpp, säger hon.

Däremot är Annukka Valkeapää inte helt säker vad restriktionen gällande ägg grundar sig på.

- Jag skulle ha trott att det skulle vara tillåtet med fler ägg. Men så här tycker toppforskarna i gruppen EAT-Lancet och det litar jag på.

6 steg till en hållbar kost

De huvudsakliga riktlinjerna för en klimatvänlig kost enligt WWF är följande:

  • Växtbaserad kost
  • Inhemsk, hållbart fångad fisk
  • Högst ett glas mjölk eller några skivor ost om dagen
  • Broiler några gånger i veckan
  • Rött kött högst en gång i veckan
  • Högst sex ägg i månaden

En kost som följer de här riktlinjerna lämpar sig för en planet som tampas med växande befolkning, hjälper att stävja klimatförändringen och skyddar naturens mångfald, skriver WWF.

Diskussion om artikeln