Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Kikärtsröra med ärter och fetaost är den perfekta plockmaten

Från 2019
Uppdaterad 02.10.2019 12:27.
Kikärtsröra med ärter och fetaost
Bild: Yle/Carina Ahlskog

En klick kikärtsröra på en bit fröknäcke är ett delikat drinktilltugg till det mesta.

Ingredienser:

  • 1 burk kikärter
  • 200 gram frysta gröna ärter
  • 1 paket äkta grekisk fetaost
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl kallpressad olivolja
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • saft från en citron
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 finhackad paprika
  • 1 finhackad rödlök
  • koriander eller persilja till garnering
  • maltbröd eller fröknäcke

Gör så här:

  1. Skölj kikärterna i ett durkslag och lägg dem i en stor bunke.
  2. Häll i ärterna, riv vitlöksklyftorna på ett rivjärn och lägg i, klicka i crème fraiche, fetaost, citronsaft och tahinipasta.
  3. Mixa allt med stavmixer (du kan också köra allt i en mixer).
  4. Häll försiktigt i olivoljan medan du mixar.
  5. Salta och peppra tills du är nöjd med smakbalansen.
  6. Sätt i mer olivolja eller crème fraiche om du vill ha en lösare röra.
  7. Chili och spiskummin är goda kryddor att ytterligare smaksätta röran med om du gillar lite orientaliskt sting.
  8. Smörstek maltbrödsskivor och låt dem svalna.
  9. Klicka kikärtsröran på brödet och toppa med paprika, rödlök och koriander.

Lägg snittarna på ett vackert fat och servera med äppelciderdrink eller lager på ginger ale.

Tänk på att alltid bjuda på något ätbart när du serverar alkoholhaltiga drycker. Det är bättre både ur gastronomisk synvinkel och för välmåendet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln