Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överdetektiv vid Skypo misstänks för bisyssla i säkerhetsbranschen - ska ha granskat Fennovoima både i tjänsten och privat

Från 2019
Tre män i grälla arbetskläder på Fennovoimas bygge.
Bild: Fennovoima

En överdetektiv vid Skyddspolisen har avhållits från tjänst, misstänkt för brott mot tjänsteplikt eller alternativt missbruk av tjänsteställning.

Överdetektiven hade som uppgift att utföra säkerhetsgranskningar i företag. Samtidigt var detektiven ändå själv med i ett företag som verkade i säkerhetsbranschen.

Företaget hade sålt tjänster till bland annat kärnkraftsbolaget Fennovoima - ett bolag som hörde till detektivens granskningsuppdrag inom Skypo.

Tipset om jäv kom i höstas

Skyddspolisen fick i höstas tips om att detektiven möjligen var jävig.
Skypos chef Antti Pelttari konstaterar att polisens verksamhet baserar sig på förtroende och att det råder nolltolerans för alla former av missbruk.

- Genast då vi fick reda på saken tog vi kontakt med riksåklagarens byrå för vidare utredningar.

Riksåklagaren inleder en förundersökning i fallet. Undersökningen gäller bland annat om detektiven fick ekonomisk vinning av sin bisyssla i säkerhetsbranschen.

Den misstänkta hade inget tillstånd för bisyssla i företag, och hade heller aldrig ansökt om något sådant.

Personen greps i måndags och husrannsakan gjordes i arbetsrummet på Skypo.

Handlar om hemligstämplat material

Det bör vara självklart att en tjänsteman inte kan driva företagsverksamhet som tangerar det han eller hon håller på med i sin tjänst, säger Pelttari.

Skyddspolisen utför säkerhetsgranskningar i företag som samarbetar med myndigheterna - det här eftersom företagen får tillgång till säkerhetsklassificerat, icke-offentligt material.

Skypo granskar också ansvarspersonernas bakgrund och IT-säkerheten inom de företag som gås igenom.

I fallet Fennovoima, som har ett kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki, handlar det om hemligstämplat material.

Diskussion om artikeln