Hoppa till huvudinnehåll

Älskade plast

Vi satte fem sändare i plastinsamlingskärl i landet - det här är varför

Från 2019
Uppdaterad 30.05.2019 21:29.
Gps-taggar på karta över Svenskfinland
Bildtext Följ fem plastskräps väg från insamling till återvinning via vår karta.

“Det är ingen idé att sortera hårdplast, det åker ändå till Kina där man inte har kapacitet att ta hand om det och så dumpas det i havet.”

Sommaren 2018 spreds artiklar med det budskapet som en löpeld. Lännen media hade intervjuat docenten Mikko Paunio, som gav ut en rapport där huvudpoängen var att det enda sättet för oss att rädda världshaven är att sluta sortera hårdplast eftersom mängderna är så stora att Kina inte har kapacitet att ta hand om dem och därmed dumpar allt i världshaven.

När, var, hur?

Ganska fort gick tidningen ut med en rättelse. Rapporten hade publicerats i klimatförändringsskeptiska The Global Warming Policy Foundation, och Paunio själv ansågs inte trovärdig eftersom hans egen bakgrund ligger inom läkemedelsforskningen (inte plast- miljö- eller återvinningsbranschen).

Gps-sändare i plastpåse
Bildtext Österbottens sändarförsedda skräp "Pelle Plast" kommer att starta sin resa från en insamlingspunkt i Vasa.

Enligt Paunio hade Lännen media tolkat honom fel, han menade inte att Finland fortfarande skulle skicka plastskräp till Kina. Enligt honom har hans bakgrund inom det medicinska heller inget att göra med hans syn på återvinningsproblematiken.

Plastfantaster i vårt land lugnade ner oss: Allt i Finland sorterat plast återvinns i Finland - i Riihimäki på Fortums återvinningscentral närmare bestämt. Kina slutade dessutom ta emot plastskräp i början av år 2018.

Allt i Finland sorterat plast

Det betyder inte att plast i våra världshav inte skulle vara ett existerande och storskaligt problem eller att vi finländska plastkonsumenter nu kan avsäga oss allt ansvar för den ökande plastproduktionen i världen. Faktum kvarstår att ju mer plast vi konsumerar, desto mer plast produceras och desto mer plast måste vi återvinna för att ens lite hinna i kapp.

Vi sackar dessutom efter de övriga nordiska länderna vad gäller plaståtervinning (men vi blir bättre hela tiden!).

En sköldpadda i ett hav av plast
Bildtext Hur kan man veta att ens plastskräp inte hamnar i världshaven?
Bild: Paulo Di Oliviera/ARDEA/All Over Press

Så hur ska man veta att det man slänger i plastinsamlingen inte hamnar i havet utanför Kina? Att det säkert landar i Riihimäki där det återvinns eller bränns upp.

Det kan man försöka ta reda på till exempel genom att montera gps-sändare på plastskräp och följa deras resa genom landet. Det kan du nu också göra tillsammans med oss. Klicka på sändarna för att få veta mera.

Utmaningar på vägen

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

Artikeln har redigerats 30.5 kl.21:13.
Det kursiverade stycket har lagts till: "Enligt Paunio hade Lännen media tolkat honom fel, han menade inte att Finland fortfarande skulle skicka plastskräp till Kina. Enligt honom har hans bakgrund inom det medicinska heller inget att göra med hans syn på återvinningsproblematiken."

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln