Tinnitus kan vara ett rent helvete – men färsk forskning vid ÅUCS ökar hoppet om ett bättre liv för många patienter
En halv miljon finländare lider av varierande grader av tinnitus.
Det finns ännu ingen fungerande behandling som tar bort symptomen, men det finns nya metoder som kan lindra problemen.
En sådan metod tillämpas vid Åbo universitetscentralsjukhus och färsk forskning vid ÅUCS ökar nu hoppet för många tinnituspatienter.
Globalt sett har 10-15 procent av världens befolkning tinnitus. Tinnitus kan i förlängningen ofta leda till sömnsvårigheter och psykiska problem.
I sin doktorsavhandling har öronläkaren Hanna Sahlsten bland annat undersökt hur patienter som lider av svår tinnitus reagerar på transkraniell magnetstimulering, TMS.
– Behandlingen funkar bäst för de med allvarlig tinnitus och för dem kan livet bli mycket bättre.
TMS är en smärtfri behandlingsmetod, som lurar hjärnan att sluta lyssna på skadade hörselnervtrådar.
Av de 13 patienterna med svår tinnitus uppgav tio att behandlingen hjälpte och enligt patienterna minskade deras tinnitusproblem med i snitt 39 till 45 procent.
TMS kan även lindra depression och neuropatisk smärta
TMS-behandlingen av tinnitus vid Åbo universitetscentralsjukhus är ett försöksprojekt som fortfarande kräver mer forskning innan man kan dra definitiva slutsatser. Men tydligt redan nu är att Sahlstens forskning visar att många tinnituspatienter har fått en betydligt bättre tillvaro.
– TMS-behandlingen är inte bara en stor hjälp för tinnituspatienter. Den är redan rutinbehandling i vårt sjukhus till patienter med svår depression eller neuropatisk smärta som inte får tillräcklig symptomlindring med mediciner, säger Satu Jääskeläinen, professor och överläkare vid enheten för klinisk neurofysiologi vid ÅUCS.
SE INSLAGET SOM SÄNDES I TV-NYTT
