Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dödsskjutningen i Pyttis i tingsrätten - mannen sköts med luftgevär och gömdes i Lovisa

Från 2019
Uppdaterad 27.03.2019 06:56.
Tingsrättshuset i Borgå
Bildtext Östra Nylands tingsrätt.
Bild: Yle/Stefan Härus

Rättegången mot de fyra personer som sköt ihjäl en man med ett luftgevär i Pyttis har inletts. De misstänkta erkänner misshandel. Åklagaren kräver nio års fängelse för två av gärningsmännen.

Tre män och en kvinna åtalas för att ha varit delaktiga i ett misstänkt dråp i Pyttis i början av november 2018. Rättsförhandlingarna inleddes 26.3 i Östra Nylands tingsrätt i Borgå.

I fallet sköts en man två gånger med ett kraftigt luftgevär, varav det andra skottet trängde genom bröstbenet, hjärtat och vänstra lungan. Kulan stannade i brösthålans vänstra sida.

De åtalade erkänner dådet men anser att det var fråga om misshandel, inte dråp. Avsikten var aldrig att skada eller döda offret, utan att skrämma personen, uppger tidningen Östnyland.

Brottsrubriceringen är därför något oklar. Åklagaren vill att kvinnan och mannen som laddade och sköt vapnet ska dömas för dråp, grovt dödsförvållande eller grov misshandel.

Brott mot griftefriden

Kvinnan och tre av männen åtalas också för brott mot griftefriden.

Kvinnan försökte plocka ut en kula ur offrets bröst, männen hanterade kroppen på ett ovärdigt sätt och gömde den senare i ett skogsparti nära skjutbanan i Lovisa.

En man åtalas också för skyddande av brottsling efter att ha förstört bevismaterial. Efter dådet brände han madrassen och dynan som offret låg på samt klädesplagg på gården.

Åklagaren kräver att kvinnan och mannen som laddade geväret döms till åtminstone nio års fängelsestraff. De två övriga till villkorligt fängelse respektive böter.

Förloppet i korthet

Dådet som inträffade natten mellan den 8 och 9 november handlade om en konflikt mellan den åtalade kvinnan och offret. De hade en relation som blivit inflammerad, skriver tidningen Östnyland.

Kvinnan ville att mannen skulle lämna hennes hem, men han vägrade och lade sig på sängen. Mannen var mycket berusad och drogpåverkad.

De tre åtalade männen anlände till lägenheten med bil från Kotka. Avsikten var att förflytta den berusade mannen med bil till sitt eget hem.

Mannen vägrade fortfarande att lämna huset varefter kvinnan beslöt att skjuta honom med sitt nya luftgevär. Kvinnan klarade inte av att ladda geväret på egen hand och fick hjälp av en av männen.

Kvinnan avlossade två skott och bägge gångerna fick hon hjälp med att ladda geväret. Det andra skottet dödade mannen.

De tre männen förstörde sedan bevis, lindade in kroppen i ett lakan och körde till Lovisa där kroppen gömdes i ett skogsparti och täcktes över med ris och kvistar.

Diskussion om artikeln