Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Öga mot öga med en torped för den japanska yakuzan

Från 2019
Uppdaterad 04.05.2019 11:39.
Den tatuerade ryggen på en japansk Yakuzamedlem.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kvällsrusningen på Shinjukus station är tät, hetsig. Portföljbärarna jagar hemåt efter en dag i ekorrhjulet. Tomma, trötta blickar. Perrongkioskens tidningsställ lockar med verklighetsflykt. Det är bara bikiniflickorna på mangaalbumens framsidor som ler den här kvällen. Och så, förstås, Okada - gangstern.

Kostymen sitter snyggt. Diskreta kritstreck. Mycket guld på fingrarna. Han heter något annat, men villkoren för att han ska träffa mig är benhårda. Fejkade namn, inga ansikten.

Shinjuku är världens hårdast trafikerade tågstation.
Bildtext Shinjuku är världens mest trafikerade tågstation.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I taxins baksäte väntar Nakamura. Han är torped i ett av Japans största gangstersyndikat.

En vårkväll gick han in på en bar, sköt ned två personer, slängde pistolen på golvet och gick därifrån. Förföljaren som tog upp jakten högg han ned med ett kort svärd.

Nästa dag anmälde han sig hos polisen.

- När jag släpptes var det en kommitté på fyra personer som mötte mig. Vi åkte till min oyabuns (gudfader) hus och hade en stor fest. Jag fick ett kuvert med 40 miljoner yen (250 000 Euro), säger Nakamura.

Yakuzan

  • Den japanska Yakuzan, som i själva verket består av flera självständiga organisationer, har infiltrerat det japanska näringslivet så att vissa branscher styrs av dem.
  • Den största av japans Yakuza-organisationer, Yamaguchi-gumi, har varit inblandad i underhållningsbranschen sedan 1940-talet.
  • Den näststörsta Yakuza-organisationen, Sumiyoshi-kai, har infiltrerat Tokyos nöjesdistrikt där de kontrollerar restauranger och nattklubbar.
  • Precis som triaderna i Kina och maffian i Italien är även yakuzagängen inblandade i prostitution, narkotikahandel, beskyddarligor och ekonomisk brottslighet. Till skillnad från dessa har yakuzan ett hyfsat mått av respekt i stora delar av det japanska samhället.
  • Syndikaten är lagliga och har stora, synliga högkvarter trots motstånd från polisen.
  • Yakuza betyder ungefär "värdelös".
  • Medlemmarna är lätta att känna igen eftersom de oftast har synliga tatueringar över hela kroppen, klär sig i snitsiga kostymer, bär solglasögon och mycket guld samt hyser en förkärlek för grovhugget språk. Vräkiga bilar med svarttonade rutor är ett annat kännetecken.

Taxin letar sig fram bland smågator, vi är långt ifrån ljusen, neonskyltarna och myllret vid stationen. Husen är ruffigare - enkla restauranger trängs med andra och tredje klassens massageinstitut.

Hit når varken polisen eller guideböckerna.

Med en hastig inbromsning stannar vi vid en yakitorirestaurang. En snabb blick över axeln, sen uppför en smal trappa till det som visar sig vara festvåningen.

Snabba orders ryts fram över interntelefonen och ganska snart gnisslar mathissen upp med öl och kycklingspett.

Cigaretter tänds, ryggar sträcks ut mot blå sammet. Givetvis är vi de enda gästerna.

Vore det inte för platsen, klockslaget, de bulliga kavajerna och avsaknaden av visitkort kunde det vara vilket japanskt affärsmöte som helst.

- Vi måste vara försiktiga. Det finns personer som skulle betala stora pengar för att få veta att jag och min kollega befinner oss just här, just nu, säger Okada.

Yakuzan har konsoliderats sedan början av 2000-talet

Konsolidering, uppköp och samgåenden har stått på agendan. Även om det knäckts ett och annat revben i processen så har yakuzan klarat omställningen bra. Rent av mycket bra, enligt vissa bedömare.

Raisuke Miyawaki, pensionerad polis menar att yakuzan slimmat, effektiviserat och tagit nya positioner inför det som komma skall.

– Det är egentligen väldigt enkelt. Fastighetsmarknaden är het och då är det där som yakuzan lägger sina krafter. Yakuzan är ute efter snabba och enkla pengar och struntar helt i varifrån de kommer, sade Miyawaki i en intervju.

Inbrytningar från de kinesiska triaderna och den ryska maffian har ställt nya krav på de japanska syndikaten.

Tokyo är numera en avreglerad krigszon där internationella maffiaorganisationer i sann globaliseringsanda kämpar om marknadsandelar inom prostitution, pornografi, trafficking, vapen, droger, beskydd och gambling.

Lägg till detta insiderhandel, ocker, utpressning, bedrägerier och beställningsmord och man inser att det är fråga om en ganska omfattande verksamhet.

En storstad.
Bildtext Tokyo har blivit en avreglerad krigszon där internationella maffiaorganisationer kämpar om makten.
Bild: Mostphotos

Exakta siffror över yakuza-ekonomin är omöjliga att få tag i, men experter brukar räkna med att den svarta ekonomin, till vilken yakuzan givetvis räknas, omsätter mellan 5 och 10 % av Japans totala ekonomi vilket i så fall skulle innebära motsvarande 200 - 300 miljarder euro per år.

Från småskurk till torped

Det är gamla strukturer som fortfarande härskar i yakuzan. I varje familj regerar en oyabun (gudfader) med i stort sett oinskränkt makt.

Under sig har han rådgivare i fallande rang och under de kommer fotfolket. Såna som gör det dagliga grovgörat, såna som Okada.

- Jag var med i motorcykelgäng när jag var ung. Hamnade mycket i bråk. När jag var 16 år fick jag kontakt med det gäng som jag tillhör nu, säger Okada. Från början är man längst ned på rankingen. Man får tvätta bilar och passa upp på de äldre.

Yakuzan är inte sämre än andra japanska storföretag när det gäller att ta hand om de nyanställda. Lärlingarna får lön från dag ett och så länge man sköter sig får man inte sparken. Det finns andra sätt att straffa de som klantar sig.

Skar av fingret

Okada håller upp vänsterhanden. Yttersta leden på lillfingret saknas.

- Jag misslyckades med ett jobb. För att visa bossen att jag insåg mitt misstag tog jag en kniv och skar av fingertoppen. Hemma vid köksbordet. Fingertoppen lämnade jag över till min boss.

Yakuzan är snabb att hitta affärsmöjligheter, fastigheter är en favoritbransch. Antingen lejer man sina tjänster till en entreprenör som vill köpa mark av folk som inte vill sälja.

Då hjälper yakuzan till att övertala de motvilliga säljarna. Eller så gör yakuzan gemensam sak med markägarna och ser till att trissa upp priset. Poängen är att hitta den ömma punkten i en potentiell transaktion och sedan gå in med full kraft.

Den andra sidan av myntet – den som yakuzan själva är snara att peka ut är att företag och privatpersoner ibland kontaktar maffian för att få ett snabbt avslut på en affär som annars skulle dragit ut på tiden.

Problemet med att anlita yakuzan, förutom att det är olagligt, är att det kan bli svårt att bli av med dem.

Flera japanska politiker och företagsledare har fått se hur det som såg ut som en snabb lösning på ett litet problem utvecklades till ett livslångt åtagande.

8-9-3

Meningarna går isär kring hur yakuzan uppstod. Många historiker menar att yakuzan från början var stråtrövare och vägbanditer, men att någon shogun tröttnade på att hans varor försvann och hans sändebud rånmördades.

I utbyte mot att man lät vanligt folk vara ifred fick stråtrövarna kommission att anordna spel och dobbel på dåtidens värdshus.

Efter en tid stabiliserades det hela så att folk kunde färdas längas vägarna, satsa sina pengar på kortspel och komma fram med alla lemmarna - om än ej alla pengarna - i behåll.

Yakuzan var född. Uttrycket ya-ku-za sägs härstamma från kortspelet Hanafuda som var populärt på den tiden. Det skulle isåfall stå för den värdelösa handen 8-9-3, men kom senare att bli beteckningen för korthajarna själva.

Det var i början av 1600-talet, som grunden lades till yakuzans unika position bland världens maffiagrupperingar.

Diskussion om artikeln