Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Både konsumenter och köttproducenter vill ha lokala slakterier - men byråkratin är fortfarande stor

Från 2019
Utrymmet där djuren väntar på slakt
Bild: YLE/Louise Bergman

För tio år sedan var det många gårdsslakterier som slutade. Men trenden har vänt. I dag finns det 56 gårdsslakterier i Finland.

Byråkratin som omger småskaliga slakterier är fortfarande omfattande. På Livsmedelsverket signalerar man ändå att det kan bli aktuellt med små lättnader.

År 2013 grundades det småskaliga producentägda slakteriet Tajma i Pedersöre. Orsaken till att det grundades var att det fanns ett konkret behov.

- I vår familj hade vi uppfödning av Highland cattle och började sälja kött år 1996. Till en början fungerade det bra att få både slakt- och styckning på de slakterier som fanns. Men det blev blev allt mer invecklat, säger Ann-Sofie West.

Ann-Sofie West är delägare i slakteriet Tajma och fungerade som VD till början av mars 2019
Bild: YLE/Louise Bergman

Ägarna använder slakteriet

Enligt West var de stora slakterierna inte intresserade av småskaligheten. Efter att ha pratat med kollegor insåg West att de var flera i samma båt.

- År 2012 började tankarna på ett eget slakteri ta form. I juni 2013 bildade 19 delägare aktiebolaget Tajma och i juli 2014 körde vi igång verksamheten i nybyggda utrymmen i Kållby, i Pedersöre.

I dag har företaget 24 delägare som alla antingen är köttproducenter eller jobbar på slakteriet.

Utrymmet där djuren väntar på slakt har gröna väggar
Bild: YLE/Louise Bergman

Ett småskaligt slakteri har många utmaningar, enligt Ann-Sofie West, som var vd på Tajma till början av mars i år. Det handlar om lönsamheten och att hela tiden utveckla verksamheten. En annan utmaning är byråkratin.

- Livsmedelssäkerheten är mycket viktig för oss och en viss byråkrati hör givetvis till. Men då man besökt andra länder som till exempel Tyskland inser man att vi i Finland har lite för mycket av det byråkratiska.

Ann-Sofie skulle gärna slippa det hon kallar kontrollernas kontroll.

Fredrik Mannström, ny VD på Tajma, styckar kött
Bildtext Daniel Mannström, som är ny vd på Tajma, styckar kött
Bild: YLE/Louise Bergman

Dubbel kontroll av gårdsslakterier

På Livsmedelsverket säger Marjatta Rahkio att hon kan förstå frustrationen på gårdsslakterierna.

- En orsak till att det finns ett sorts dubbelt kontrollsystem är att de små slakterierna inte har ansvarig kvalitetspersonal på samma sätt som de stora slakterierna. Därför gör myndigheterna en del av den här kontrollen.

Rahkio, som är direktör på enheten för köttkontroll på Livsmedelsverket, säger att hon är väl medveten om att systemet upplevs som allt för byråkratiskt.

- I framtiden kan vi kanske använda mer allmänna modeller i den så kallade egenkontrollen. På så vis kan vi säkert minska byråkratin, men inte hemskt mycket.

Intresset för gårdsslakterier stort

För drygt tio år sedan var det många småskaliga slakterier som valde att avsluta sin verksamhet. Då fanns det omkring 40 gårdsslakterier kvar.

- Det var ganska många som slutade då. Det handlade bland annat om att de inte klarade av de skärpta hygienkraven och att kostnaderna för inspektioner ökade, säger Rahkio.

Men de senaste åren har trenden vänt. Det lämnas in mellan två och sex ansökningar om att starta småskaliga slakterier varje år, berättar Rahkio.

I dag finns det 56 gårdsslakterier, eller småskaliga slakterier, i Finland.

- Det talas väldigt mycket om närmat. Konsumenterna är redo att betala lite mer för kött som är producerat och slaktat nära. Det finns helt enkelt en marknad för det småskaliga, säger Marjatta Rahkio.

Tidigare VD Ann-Sofie West diskuterar med en anställd på Tajma
Bild: YLE/Louise Bergman