Inga brandvarnare, dåliga elinstallationer – orsakerna bakom dödsbränderna i Nystad oroar brandinspektören
Sedan år 2014 har tio bränder ägt rum i de gamla trähuskvarteren i centrala Nystad.
Flera av bränderna har varit dödliga. Senast i februari dog ett äldre par i en brand på området.
Det är alarmerande, säger brandinspektör Knut Lehtinen.
Efter den senaste branden började invånare i området känna sig illa till mods.
För att hjälpa till med oron arrangerade räddningsverket i Sydvästra Finland en information i måndags för invånarna och på tisdagen genomförde man brandinspektioner i husen.
Brandinspektör Knut Lehtinen från Pargas deltog i informationsmötet. Han presenterade statistik från de fem senaste åren.
– Det har förekommit omkring 40 bränder på området, varav tio var byggnadsbränder. Det är inte fler bränder än på andra ställen, men de har varit dödliga. Branden i februari utlöste sedan något. Vi kände att vi var tvungna att ingripa på något sätt, berättar han för Yle Åboland.
Enligt Lehtinen är det ändå viktigt att minnas att statistiken inte är allt för tillförlitlig, eftersom det ändå sist och slutligen handlar om rätt så få bränder.
– Men det som vi noterat är att det i endast i ett fall funnits en fungerande brandvarnare i huset som brunnit, säger Lehtinen och tillägger:
– Det är alarmerande.
Kan det bero på att människor inte i dag är lika medvetna om brandsäkerheten som tidigare?
– Jag tror nog att sådana som bor i gamla städer i allmänhet är mer medvetna om brandrisken. Dessutom finns det ofta centralt belägna brandstationer i städer, så räddningsmanskapet når branden väldigt snabbt, säger Lehtinen.
Tre av bränderna har fått sin början på grund av dåliga elinstallationer i huset.
– Det är ganska ovanligt. Men det kan ha att göra med att det ändå är frågan om gamla trähus med gamla elinstallationer, säger Lehtinen.
Den tredje poängen som räddningsverket lyfte fram under informationen var bristen på förstahandssläckning.
– Det fanns det ingen möjlighet till i de här fallen, suckar Lehtinen.
Varför just i Nystad? Det vill vi också veta, säger Lehtinen
Men varför har det förekommit så många bränder med dödlig utgång just i det gamla trähusområdet i Nystad?
Enligt Lehtinen är det en fråga som också räddningsverket vill ha ett svar på.
– Vi jämförde statistiken med ett liknande område i Nådendal. Där har de inte haft nästan några bränder alls under samma tidsperiod. Det är också intressant, säger Lehtinen.
Bränder med dödlig utgång i gamla trähus har ändå förekommit också på andra orter. Exempelvis dog två personer i Åbo år 2014 då ett trähus brann i stadsdelen Raunistula.
Då var problemen med brandsäkerheten i gamla trähus också på tapeten.
Så här såg det ut i Tv-nytt efter branden i Åbo 11.11.2014:

Enligt Lehtinen är ändå större utspridda bränder osannolika i dagsläget.
Det enda undantaget som han kommer att tänka på är den massiva storbranden i Norge som härjade i två byar för fem år sedan.
– Släckningsmetoderna är så pass effektiva nuförtiden att sannolikheten för att branden skulle sprida sig från hus till hus är väldigt liten, säger Lehtinen.
Släckningsutrustning är bra att ha om man bor i ett gammalt trähus
Räddningsverket gör inte längre brandinspektioner i bostadshus, inte heller i gamla trähus och det lägger ett större ansvar på husägaren.
– Det är ändå lagstadgat att man ska ha en brandvarnare, och brandvarnare finns också i de flesta byggnader. Men där det uppstår farliga bränder så brukar de fattas, berättar Lehtinen.
Vad ska man då tänka på om man bor i ett gammalt trähus?
– Att man har en fungerande brandvarnare och att ha släckningsutrustning till hands är också riktigt bra. Det finns inte ett lagstadgat krav på att ha släckningsutrustning i bostadshus, men de är bra att ha speciellt i gamla trähus.
– Sedan ska man också tänka på eldstädernas kondition och skorstenarnas skick. Det här är inte något utbrett problem, men något som är bra att tänka på med jämna mellanrum. Man kan alltid be sotaren att kolla lite extra nu och då innan man börjar elda mycket, säger Lehtinen.