Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tv-dokumentär om artisten Josefin Nilsson väcker starka reaktioner i Sverige - hon misshandlades brutalt av känd skådespelare

Från 2019
Josefin Nilsson
Bildtext Josefin Nilsson misshandlades svårt både fysiskt och psykiskt av sin ex-pojkvän under 1990-talet. I SVT:s nya dokumentär "Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är" berättar hennes syster och kolleger hur misshandeln påverkade henne.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Dokumentärfilmen om Josefin Nilsson har tvingat Dramaten att ställa in två föreställningar och flera skådespelare lovar att aldrig mer arbeta med “gubbslem och skitstövlar” inom branschen.

Om det kommer fler vittnesmål som är kopplade till den utpekade skådespelaren kan Dramaten hamna i en lika djup kris som Svenska Akademien, tror Gunnar Bolin, kulturredaktör på Sveriges Radio.

Josefin Nilsson var en folkkär sångare i gruppen Ainbusk och hon dog 2016, endast 46 år gammal.

I tv-dokumentären berättas det om hur hon under 1990-talet levde i ett destruktivt förhållande med en känd skådespelare på Dramaten och att han misshandlade henne brutalt.

Dokumentären Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är visades på SVT Play i fredags och har skakat om kultur-Sverige.

Under veckoslutet ordnades en ljusmanifestation utanför Dramaten i Stockholm, för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och för att hedra minnet av Josefin Nilsson.

Amanda Lind
Bildtext Kulturminister Amanda Lind (MP) har berättat att hon berördes väldigt starkt av SVT:s dokumentär. I dag har hon träffat Dramatens ledning.
Bild: EPA

Under veckoslutet startade också ett upprop som uppmanar till bojkott av Dramaten, och det har tusentals personer skrivit under.

I går meddelade Dramaten att två föreställningar där den kända skådespelaren medverkar ställs in.

I dag har Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) träffat Dramatens ledning för att diskutera hur de arbetar med frågan att motverka trakasserier och våld.

Föreställningar med skådespelaren har ställts in också tidigare

Sveriges Radios kulturredaktör Gunnar Bolin har följt med de senaste dagarnas händelser.

Han tror att de starka reaktionerna dels beror på själva misshandeln och de konsekvenser den fick för Nilsson, men också på att Nilsson var en så känd och älskad person.

- Även om det fanns en dom mot den här mannen på 90-talet, så tror jag inte att det var allmänt känt hur han bidrog till hennes förfall och för tidiga död, enligt den här dokumentären.

- Jag tror att det är väldigt få som kan titta på den utan att känna förtvivlan och raseri, säger Bolin.

Gunnar Bolin
Bildtext Sveriges Radios Gunnar Bolin efterlyser nolltolerans mot trakasserier och våld inom kulturinstitutionerna.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Den utpekade skådespelaren fick en villkorlig dom för misshandel.

I samband med #metoo i slutet av 2017 pekades han ut för att internt på Dramaten utredas för trakasserier, men själv förnekade han det.

Också då ställdes åtta föreställningar in där han medverkade.

- Det som upprör väldigt mycket är att även om mannen inte namnges, så är det ändå många som kan tänka att “den här personen på Dramaten har haft kvar sitt arbete, medan den här kvinnan har dött”. Många känner nog en enorm besvikelse och frustration, säger Bolin.

“Det har funnits skitstövlar på väldigt många ställen”

#Metoo dominerade den offentliga debatten i Sverige i slutet av 2017 och ledde sedan till den stora krisen inom Svenska Akademien.

Hundratals skådespelare inom teater och film skrev då under uppropet #tystnadtagning. Många berättade om trakasserier och en kultur att sopa problemen under mattan.

Dramatens fasad med Bergmanfestivalens flagga.
Bildtext Dramaten är en ansedd institution i Stockholm.
Bild: YLE/Tomas Jansson

- Om man ska uttrycka det på krass svenska: det har funnits skitstövlar på väldigt många ställen, säger Gunnar Bolin.

- Vissa av dem har kanske varit briljanta konstnärer och varit skitstövlar på det sättet att de har varit svåra att samarbeta med, men att resultatet har blivit strålande.

- Men så finns det också män som har varit på kvinnor med sexuella trakasserier, eller som i det här fallet misshandlat kvinnor, och det problemet finns på många håll i samhället.

Kan Dramaten stå inför en lika stor kris som Svenska Akademien?

- Om det skulle komma fram fler vittnesmål som är kopplade till den här personen och som gäller mera vår samtid, så är det väl möjligt.

- Det här ändå något som hände för 20 år sedan. Men om det här skulle rulla på, så då kan det tänkas att det får större konsekvenser.

Slut på samarbetet med “gubbslem och skitstövlar”

På sociala medier pågår ett drev mot den utpekade skådespelaren. Samtidigt är det också flera skådespelare som tar avstånd från att samarbeta i produktioner där personer som uppför sig dåligt är med.

Skådespelaren Alexander Karim skrev i en debattartikel på Nyheter 24 att han aldrig mera tänker samarbeta med “gubbslem och skitstövlar” inom branschen.

Han räknar med att han måste tacka nej till drygt 30 procent av alla jobb han erbjuds.

- Institutionerna måste väldigt tydligt införa nolltolerans mot trakasserier och övergrepp. Man måste stå emot de här “väldigt framstående konstnärerna” och säga att det hjälps inte om resultatet blir strålande - man kan inte kliva över människor för att nå till det här resultatet, säger Bolin.

Gunnar Bolin berättar om hur det på 1970-talet var vanligt att journalister drack alkohol på jobbet, men att det sedan blev nolltolerans och att ingen längre accepterar det.

På samma sätt måste institutionerna inom kulturlivet sätta ner foten och sluta acceptera att folk beter sig som skitstövlar.

Diskussion om artikeln