Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Straffskyttedrottningen Emma Aarnios Västerås slår ur underläge: ”Räkna inte bort oss”

Från 2019
Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Bildtext Emma Aarnio snittade fem mål per match under sin första säsong i SHE.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

VästeråsIrsta står inför en tuff uppgift då slutspelet i den svenska handbollsligan kör igång. Grundserietvåan Höör är skyhög förhandsfavorit men Emma Aarnio som gjort flest straffmål i hela serien litar på sitt lag trots att den senaste segern kom i början av februari.

Den sjätte februari besegrade VästeråsIrsta Johanna Hillis Kristianstad HK med 22–21. Efter hemmasegern i den 17:e spelomgången har det varit motigare.

Laget saldo i de fem senaste matcherna: en oavgjord och fyra förluster.

– Det är lite oklart vad som har hänt med vårt spel. Frida Rosell återvände till Skuru i mitten av januari och så har vi saknat tryggheten som vi hade under den första halvan av grundserien, säger Emma Aarnio till Yle Sporten.

Trots den senaste tidens sämre resultat slutade Västeråslaget sexa i grundserien med 20 poäng på 22 matcher.

– Vår målsättning inför säsongen var en sjätte plats. Visst, vi uppnådde vårt mål men det känns ändå som vi har tagit ett steg tillbaka efter årsskiftet.

Revansch mot skåningarna

I kväll börjar slutspelet i den svenska ligan. Efter den sista grundserieomgången (15.3) valde topplagen sina kvartsfinalmotståndare. Höörs HK H 65 som slutade tvåa valde sexan Västerås istället för sjuan Skara.

– Inte så konstigt att de valde oss på grund av vår sviktande form. I den sista omgången förlorade vi med hela tolv mål borta mot Skara.

– Det känns ändå helt ok att möta Höör. Visserligen förlorade vi båda matcherna med nio mål men i hemmamatchen hängde vi med i 45 minuter, berättar Aarnio som stått för hela 15 mål i lagens inbördesmöten den här säsongen.

Förra året möttes lagen just i kvartsfinalskedet och Höör var starkare med 3–0 i matcher. Den sista drabbningen gick till förlängning och Aarnio tror att de kan utmana Skånelaget som 2017 vann klubbens första och hittills enda SM-guld.

– Räkna inte bort oss. Klart att de är favoriter men även topplag kan spela dåligt.

Vad krävs för att ni ska kunna skrälla?

– Vi måste minimera våra tekniska fel för Höör är otroligt kontringsstarka. Våra chanser ligger i det uppställda anfallsspelet och visst behöver vi enkla kontringsmål. Att få stopp på deras största stjärna Mikaela Mässing blir väldigt viktigt, berättar Aarnio inför sin första slutspelsmatch i den svenska ligan SHE.

Höörs Mikaela Mässing försöker sig på ett genombrott i den svenska handbollsligan.
Bildtext Mikaela Mässing är Höörs största stjärna.
Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press

”Säsongen har gått klart över förväntningarna”

Individuellt har Emma Aarnios säsong varit en framgångssaga. Med sina 110 mål på 22 matcher slutade hon åtta i skytteligan. Dessutom stod 19-åringen för 49 målgivande passningar med vilka hon slutade sexa i den statistiken.

Hur nöjd är du med din första säsong i SHE?

– Jag har ännu inte hunnit smälta allt, får ta och analysera mer efter säsongen. Men nog har det gått klart över förväntningarna.

Vad är du mest nöjd med?

– Det är nog försvarsspelet. Där har jag utvecklats mest och dessutom spelat på en ny position som trea i mitten. Sen har jag lärt mig att ”tänka handboll” på ett sätt som jag inte gjort tidigare.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Bildtext Emma Aarnio har spelat största delen av säsongen i mittförsvaret.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Aarnio har även fått ta hand om merparten av lagets straffkast. Hela 51 av hennes 110 mål kom från sjumeterslinjen och med den noteringen toppar hon straffskytteligan inför slutspelet. Önnereds Jessica Ehrnbring ligger tvåa med 47 straffmål.

”Räkna inte bort Sävehof”

VästeråsIrsta inleder kvartsfinalserien där tre segrar krävs för avancemang på bortaplan. Att kalla resan till centrala Skåne för en heldagsutflykt är inte att ta i.

– Vi startar 8.30 och så är vi tillbaka i Västerås cirka 02.30, berättar Aarnio om den över 1000 kilometer långa resan.

Skuru vann grundserien efter att ha besegrat Höör i den sista omgången. Duon är favoriter till att spela final men Aarnio tror även på en viss Partilleklubb.

– Räkna inte bort Sävehof. Även ifjol slutade de trea i grundserien och vann till slut SM-guld.

Vem tror du att tar hem guldet i år?

– Jag vet att det låter konstigt men lyckas Höör besegra oss tror jag att de vinner.

Alexandra Roos klubb Skara HF slutade sjua i grundserien och möter Sävehof i den första slutspelsomgången.

Diskussion om artikeln