Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segerkontot öppnat i EM-kvalet, imponerande styrkebesked av Finland i Jerevan – Fredrik Jensen och Pyry Soiri målskyttar

Från 2019
Uppdaterad 26.03.2019 21:09.
Glen Kamara och Teemu Pukki firar med målskytten Fredrik Jensen.
Bildtext Glen Kamara och Teemu Pukki firar med målskytten Fredrik Jensen.
Bild: Lehtikuva

Fredrik Jensen tackade för förtroendet och gjorde segermålet när Finland besegrade Armenien i Jerevan med 2–0 (1–0). Borgåsonen fick chansen från start och nätade efter drygt tio minuter i en match som Finland kontrollerade från start till slut.

Chefstränaren Markku Kanerva hade möblerat om till matchen och petat Sauli Väisänen till förmån för Fredrik Jensen i hopp om mer press på den armeniska speluppbyggnaden och på sikt flera lägen att göra mål än mot Italien i lördags i Udine.

Den 3-4-3-formation som Kanerva mönstrade i Italien var nu tillbaka vid den i Nations League så framgångsrika 4-4-2-varianten.

Det tog bara drygt tio minuter innan ändringen bar frukt i form av kvalturneringens första mål. Albin Granlund startade upp ett anfall på högerkanten och bollen gick via Robin Lod till Teemu Pukki som inne i straffområdet hittade en helt ledig Fredrik Jensen på bakstolpen.

Jensen petade enkelt in karriärens tredje landslagsmål i hans åttonde landskamp. Sitt första landslagsmål gjorde han i mars 2017, det andra kom i mars 2018 och det tredje i mars 2019.

Jämnt skägg

Finland stod upp bra under den första halvleken i Jerevan, men flera av de möjligheter att anfalla som Armenien fick kom från onödiga bolltapp på mittplan i relativt ofarliga lägen.

I offensiven hände det inte speciellt mycket med undantag för några hörnor.

Fredrik Jensen hade ett bud på en andra fullträff i mitten av halvleken, men hans distansskott styrdes över mål.

Tidigt i den andra halvleken bytte Kanerva ut Kasper Hämäläinen och plockade in Pyry Soiri.

Vid en dryg timmes spel hade Finland tre bra chanser att öka på sin ledning men Pyry Soiris skott från liten vinkel, Teemu Pukkis tursamma studs och Tim Sparvs nick lyckades inte öka på målskörden.

Med 20 minuter kvar att spela kom Fredrik Jensen i byte och ersattes av Rasmus Schüller samtidigt som Finland mer övergick till att spela 4-5-1.

Pyry Soiri gör 2-0 från nära håll.
Bildtext Soiri gör 2-0.
Bild: Lehtikuva

Med drygt tio minuter kvar att spela kom Robin Lod igenom på högerkanten och hittade en helt ledig Pyry Soiri inne i boxen som enkelt kunde peta in 2–0 till Finland och punktera matchen.

Luften gick ur hemmalaget i och med Soiris mål, men Armenien lyckades ändå tvinga Lukas Hradecky till en högkvalitativ dubbelräddning i sin 50:e landskamp.

Finland lyckades hålla undan och vann matchen med 2–0 med Jensen och Soiri som målskyttar.

Vad händer nu?

Finlands följande två EM-kvalmatcher spelas i början av juni. Då inleder laget med en hemmamatch mot Bosnien Hercegovina den 8 juni följt av en bortamatch mot Liechtenstein den 11 juni.

Därefter spelar laget ännu dubbellandskamper i september, oktober och november innan de två lag som går vidare till EM som etta och tvåa vaskats fram.

EM-kval, Jerevan
Armenien – Finland 0–2 (0–1)
0–1 Fredrik Jensen 14 min (Teemu Pukki)
0–2 Pyry Soiri 78 min (Robin Lod)

Finlands öppningselva och byten:

1 Hradecky (GK)
2 Arajuuri
3 Granlund
4 Toivio
6 Kamara
8 Lod (86 min Taylor)
9 Jensen (68 min Schüller)
10 Pukki
14 Sparv (C)
16 Pirinen
21 Hämäläinen (56 min Soiri)

Diskussion om artikeln