Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York-förort förbjuder ovaccinerade barn att vistas på offentliga platser - Rockland County drabbat av mässling

Från 2019
Uppdaterad 27.03.2019 08:49.
En flicka med mässlingsutslag i ansiktet.
Bildtext Arkivbild på en flicka som har mässlingsutslag i ansiktet.
Bild: Mediscan / Alamy/All Over Press

Rockland County i New York förbjuder barn som inte har vaccinerats mot mässling att vistas i skolor, köpcentrum och offentliga transportmedel. Myndigheterna i Rockland har utlyst nödläge på grund av mässlingsutbrott.

Rockland County, 40 kilometer norr om New York City, har drygt 300 000 invånare. Bland dem har det bekräftats 153 fall av mässling sedan oktober i fjol. 48 av fallen i år.

Det trots den vaccinationskampanj som de lokala myndigheterna satte igång i samband med utbrottet i oktober. Myndigheter, läkare och rabbin deltog alla i kampanjen och ungefär 17 000 barn i Rockland har vaccinerats under det senaste halvåret.

Redan i december portades 6 000 ovaccinerade barn från sina skolor i skoldistrikt med låg vaccinationsgrad. Men inte heller det har hjälpt.

På tisdagen utlyste myndigheterna i Rockland County nödläge från och med onsdagen. I 30 dagar framåt får ovaccinerade barn eller tonåringar inte vistas på offentliga platser. Det gäller alltså inte bara skolor, utan allt från offentliga transportmedel till köpcentrum, restauranger och platser för gudstjänst.

Mässlingsutbrottet allvarligast bland de ultraortodoxa judarna

Mässlingen deklarerades utrotad i USA år 2000, men det har rapporterats om enstaka utbrott under senare år och vaccinationsgraden har sjunkit stadigt i USA. Ibland av religiösa skäl, ibland på grund av falsk information som sprids om vaccinationer.

I Rockland County är situationen speciellt allvarlig. Trots vaccinationskampanjen är fortfarande ungefär 27 procent av barnen och tonåringarna där ovaccinerade, enligt de lokala myndigheternas uppskattning.

Ultraortodoxa män och pojkar i samband med en begravning i Brooklyn i april 2006.
Bildtext Ultraortodoxa män och pojkar i samband med en begravning i Brooklyn i april 2006.
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Mässlingsutbrottet har koncentrerats till de ultraortodoxa judarna i Rockland. Enligt New York Times har många av dem nära band till vänner och släktingar i Brooklyn, där vaccinationsgraden också har lidit av anti-vaccinationslitteratur.

Föräldrar hotas av både böter och fängelse

Myndigheterna i Rockland County tänker inte nu börja jaga föräldrar på offentliga platser för att få dem att bevisa att deras barn vaccinerats. Under senare tid har de som drivit vaccinationskampanjen märkt att samarbetsviljan minskat bland en del invånare.

Men föräldrar som blir påkomna med att ha trotsat förbudet mot ovaccinerade barn på offentliga platser hotas av böter på upp till 500 dollar och/eller upp till sex månaders fängelse.

New York Times har talat med religiösa ledare i Rockland County som är oroliga för att det nya förbudet kan leda till trakasserier och diskriminering mot ultraortodoxa judar.

En del jurister undrar om förbudet kan tänkas strida mot konstitutionen.

Källor: New York Times, AP, AFP

Diskussion om artikeln