Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det lönar sig att förbereda sig för värmeböljan - förra sommaren ledde till nästan 400 dödsfall bland äldre

Från 2019
Uppdaterad 27.03.2019 08:11.
En termometer visar att det är 30 grader varmt.

Enligt preliminära uppgifter ledde förra sommarens värmebölja till ungefär 380 förtida dödsfall, uppger Institutet för hälsa och välfärd i en utredning.

Dödligheten granskades under en 24 dygn lång tidsperiod mellan juli och augusti i fjol. Under den här tiden förekom det förhöjda temperaturer i hela Finland.

Värst drabbades personer över 65-årsåldern och lider av en grundsjukdom. Bland personer över 65 år steg dödligheten med 14 procent.

- När en besvärlig eller mycket besvärlig värmebölja pågår länge kommer man att se ungefär hundra förtida dödsfall i veckan, bedömde Raimo O. Salonen, överläkare på THL:s enhet för miljö och hälsa, i fjol.

Senast sommaren 2014 inverkade en värmebölja lika mycket på dödligheten. Då drabbades landet av en över tre veckor lång värmebölja som ledde till ungefär 330 förtida dödsfall.

- Värmeböljors hälsoeffekter drabbar särskilt äldre och personer med en grundsjukdom. Till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, andningssjukdomar, nervsjukdomar och psykiska störningar utgör riskfaktorer, säger THL:s forskare Virpi Kollanus.

Enligt THL bör vårdanstalterna förbereda sig på att värmeböljorna sannolikt ökar i framtiden.

Den allt äldre befolkningen och klimatförändringen kommer att ge upphov till mer hälsoeffekter, orsakade av värmeböljor.

- Under värmeböljorna stiger dödligheten bland åldringar som bor hemma och på vårdhem. Det skulle löna sig att bättra på förberedelserna inför värmeböljor speciellt på vårdanstalter, säger Kollanus.

På anstalterna och i hemmen

Fokus borde ligga på att förbättra på inomhustemperaturen på anstalterna, bland annat med hjälp av ventilationssystem och luftvärmepumpar.

- Vårdanstalterna borde börja fundera på de risker värmeböljor för med sig i god tid, långt före värmeperioden börjar. Varje anstalt borde se till att göra upp en plan och instruktioner för personalen. Åtminstone en del av utrymmena måste vid behov kunna kylas ner, säger Kollanus.

Åtgärder behövs även för åldringar och sjuka som bor hemma. När hemvårdens andel ökar, ökar även behovet för åtgärder.

- Under längre värmeperioder borde hemvårdsbesöken hos kunderna öka. Om värmen i åldringens lägenhet stiger kraftigt, bör det vara ett alternativ att tillfälligt ta in dem på en vårdanstalt eller föra dem hem till någon anhörig, säger Kollanus.

I hemmen är det viktigt att försöka hålla temperaturen sval. Det lönar sig också att hitta knep för det i god tid.

Källor: THL, Yle

Diskussion om artikeln