Har jag något val – en serie om val, valfusk, manipulation och opinionspåverkan
I serien Har jag något val? tar programledaren Elin bland annat reda på hur det gick till när Donald Trump lyckades bli president i USA.
I serien granskas de sociala mediernas roll i opinionsbildning och vi får också bekanta oss med hur påverkanskampanjer fungerar.
Den här serien producerades av UR inför riksdagsvalet i Sverige hösten 2018.
I första delen av serien Har jag något val? granskas presidentvalet i USA. Hur Donald Trump stab bedrev kampanjarbetet i sociala medier. Vad "Project Alamo" var för något. Och hur väljarna påverkades av de kampanjer man genomförde i sociala medier.

I andra delen granskas dold påverkan. Elin undersöker hur sociala medier använder den information de får av oss. Hon förklarar hur Cambridge Analytica jobbar med opinionsbildning och påverkan. Och hon tar reda på hur "dark ads" och "fake news" fungerar.

I tredje delan av serien Har jag något val, granskas valmanipulation i Europa. Elin ser över hur påverkanskampanjer fungerar. Hur stater försöker påverka andra länders politiska rörelser och val.
Hur det har sett ut i historien, och hur det sett ut i Europa de senaste åren. Behöver Sverige vara oroliga för att bli utsatta för den här sortens manipulation?

I den fjärde delen granskar Elin svensk opinionspåverkan. Hon tar en titt på hur det ser ut och har sett ut i Sverige. Hur har politiskt kampanjarbete sett ut, och hur arbetar våra politiska partier idag med påverkan i sociala medier? Elin tar också reda på vad en egentligen filterbubbla är, och hur algoritmer påverkar våra flöden?

Den femte och sista delen i den här serien handlar om att vara vaksam. Elin tar reda på hur vi ska bära oss åt för att bli lite mer vaksamma mot påverkanskampanjer. Hur man känner igen "Fake news". Hur vi kan bli källkritiska på nätet och hur man tar sig ur din filterbubbla.
