Svenska Yles röststyrning utvecklas – ett helt nytt sätt att ta del av medier växer fram
Under våren växer Svenska Yles röststyrda utbud. Utöver de senaste nyheterna, aktualitetsprogram och radiokanaler görs nu satsningar på innehåll bland annat för familjens yngsta.
"Svenska Yle vill bjuda användarna på innehåll som fyller deras behov. Röststyrning underlättar livet i många avseenden, till exempel då man lagar mat, kör bil eller är ute och joggar", säger konceptutvecklare Mikael Hindsberg, som jobbar med Svenska Yles röststyrning.
Svenska Yle har varit tidigt ute med att testa röststyrningen och sedan hösten 2018 finns bland annat de senaste nyheterna, aktualitetsprogram, poddar och Svenska Yles radiokanaler tillgängliga i Google Assistent. På Amazons Alexa, som ännu bara fungerar på engelska, kan man också redan få Yles nyheter på svenska, finska eller engelska. Under våren har utbudet på Googles Assistent utvecklats med bland annat barninnehåll och musikprogram.
"Röststyrt innehåll för barn har många fördelar, bland annat på grund av sin lättillgänglighet. Bärtil hittas exempelvis genom att säga “Bärtil” i smarthögtalaren, vilket gör att barnen själva lätt kan plocka fram och lyssna på sina favoriter", berättar Hindsberg.
Familjens minsta har varit extra entusiastiska att börja använda röststyrning. Numera fungerar en del av BUU-klubbens innehåll, sagor, barnmusik och fåret Bärtils podd, med röststyrning. Tekniken öppnar även en ny värld för musikälskarna.
"Många använder i dag röststyrning för att lyssna på musik. Då är våra musikprogram, med gedigen musikjournalistik, ett trevligt tillägg då man tröttnat på sina egna musiklistor och vill bli serverad ny musik", säger Hindsberg.
"Och vill man ta en kort paus och testa sin naturkännedom lanserar vi nu ett quiz som går ut på att försöka känna igen flyttfåglar på deras låten. Säg bara “prata med Svenska Yle om quiz” så får du testa hur väl du känner igen flyttfåglars läten", berättar Hindsberg.
Röststyrning erbjuder variation och nya upplevelser
Röststyrningen fungerar med alla apparater som stöder Google Assistent, inklusive den smarta högtalaren Google Home. Genom att säga “tala med Svenska Yle” får användaren tillgång till ett brett utbud innehåll och tjänster. Nytt är också att du från och med mars kan ställa in Svenska Yle som din nyhetstjänst, vilket ger djupare service.
"Röststyrning och personliga digitala assistenter kommer med stor sannolikhet att prägla de kommande årens utveckling ur många olika perspektiv. Vi blir alla mer vana vid att ha information och underhållning tillgängligt hela tiden. Att ta fram och låsa upp en apparat kommer att börja kännas lika gammaldags som att byta kanal på teven utan fjärrkontroll", säger Hindsberg.
Utvecklingen av de röststyrda tjänsterna utvecklas även kontinuerligt.
"Tillgänglighet är ett viktigt fokusområde på Yle. Med röststyrningen ser vi stora möjligheter att bättre kunna betjäna personer med nedsatt syn. Detta arbete syns också i våra övriga satsningar. Vi jobbar bland annat med en förnyelse av svenska.yle.fi där en ännu bättre tillgänglighet har varit en viktig prioritet. Vårt mål är att underlätta vardagen för alla finländare", säger Peter Sjöholm, webbchef för Svenska Yle.
Mer information om röststyrningen och hur du tar den i bruk för Svenska Yles innehåll hittas på svenska.yle.fi/roststyrning.