”Fusionsfrågan ett betydande beslut för regionens livskraft” – företagsledare vädjar till beslutsfattarna i Korsholm
Företagsledare från Korsholm och Vasa frågar sig i en insändare hur Vasaregionen ska fortsätta utvecklas i framtiden. Och hur regionen ska vara ett alternativ för investerare om sammanslagningen mellan Vasa och Korsholm inte blir av.
Företagsledarna lyfter fram regionens exportindustri som en av de starkaste garantierna för regionens välmående och framgång.
- För att exportindustrin ska våga investera och därmed också säkra sina verksamhetsförutsättningar i regionen, måste vi bland annat kunna trygga högskolornas attraktionsförmåga samt tillräckliga samhälleliga tjänster så som kvalitativ hälsovård och fungerande infrastruktur, skriver företagsledarna i insändaren.
Insändaren är undertecknad av 23 företagsledare. Bland dem som undertecknat finns bland annat Wärtsilä Finlands vd Vesa Riihimäki och YIT:s regiondirektör Mikael Snellman.
- Vi som har undertecknat är antingen Vasabor eller Korsholmsbor och det här ligger nära hjärtat, säger Snellman.
Stora arbetsgivare
Byggföretaget YIT har ungefär 250 anställda i Vasaregionen och sysselsätter ytterligare ungefär 900 personer via underleverantörer.
- Vi sysselsätter österbottningar. För att få projekten att starta också i framtiden behöver vi ägare och investerare som tror på regionen.
För det här ska vara möjligt behöver regionen enligt Snellman vara en av de ledande näringsregionerna i landet.
- Invånarantalet har stor betydelse när en utomstående ser på en viss ort eller stad att satsa på, säger Snellman.
Kommunfullmäktige i Korsholm tar upp frågan om sammanslagning med Vasa på sitt möte den 2 april. Snellman tror inte att YIT genast påverkas av beslutet.
- Jag ser det här på längre sikt.
Områden som vuxit
Snellman nämner två regioner som han brukar ha som referensområden. Det första är Umeåregionen i Sverige.
- För 20 år sedan startade vi på ungefär samma nivå som Umeå och om man ser vilken utveckling Umeåregionen har haft.
I Finland ser Snellman ofta på Uleåborg och Jyväskylä.
- Där ser man hur de två städerna har vuxit. I närregionen ser vi hur också Seinäjoki har vuxit tack vare kommunfusioner.
Om det inte blir en fusion mellan Vasa och Korsholm nu tror Snellman att Vasa har svårt att nå upp till sin egen strategi.
- Vasas stads egen strategi för de närmaste åren är att nå en befolkningsgräns på 100 000 invånare och vara bland de sex eller åtta livskraftigaste städerna i Finland.
Också grannkommunerna
Snellman säger att det inte bara är Korsholm som Vasa borde gå ihop. Också de andra närliggande kommunerna skulle enligt Snellman kunna stöda utvecklingen.
- Jag vill se att man mycket snart inleder förhandlingar inte bara med Korsholm
Insändaren publicerades på onsdagen, över en vecka efter att den rådgivande folkomröstningen hölls i Korsholm.
Borde insändaren ha publicerats tidigare, före folkomröstningen?
- Vi har nog försökt påverka via handelskammaren och via våra egna nätverk, men inte i offentligheten.
Nu vädjar alltså företagsledarna till beslutsfattarna i Korsholm.
- Det är väl som en väckarklocka som ringer. Alla vi som har undertecknat representerar ganska stora arbetsgivare och vi tycker att det är viktigt att hålla jobben kvar i regionen. Har man sysselsättning har man också universitet, utbildning och en bra vård.
Det här är inte första gången som företagsledare har försökt påverka fusionsfrågan.
Fredagen den 15 mars publicerades en insändare skriven av företagare i Korsholm med rubriken "Att säkerställa den positiva utvecklingen".
Artikeln rättad 27.3 16.04 Heikki Uusitalo gick i pension från ABB i december 2018.