Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"14 döda vid TV-tornet i Vilnius 1991 var en krigsförbrytelse" - Litauen dömde den siste marskalken av Sovjetunionen till tio års fängelse

Från 2019
Civila står samlade för att försvara TV tornet i Vilnius, januari 1991.
Bildtext Tusentals litauer samlades vid TV-tornet i Vilnius natten mellan den 12 och 13 januari 1991 för att hålla sovjetiska soldater utanför. Natten slutade med att sovjetiska trupper öppnade eld och 14 litauer omkom.
Bild: EPA/STF LITHUANIA OUT

I Litauen har tiotals före detta sovjetiska officerare dömts för brott mot mänskligheten och andra krigsförbrytelser. En av dem, Dimitrij Jazov, var försvarsminister när Litauen blev fritt 1991 och fick tio års fängelse.

- För mig är det här en historisk dag, det är en historisk dag för Litauen och en historisk dag för det internationella samfundet.

Så uttryckte Robertas Povilaitis sig i samband med att domarna mot de 67 personer som stod åtalade för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser började läsas upp i rätten i Vilnius i morse.

Povilaitis förlorade sin far utanför TV-tornet i Vilnius natten den 13 januari år 1991, då sovjetiska trupper öppnade eld mot litauiska demonstranter.

Fjorton litauer dog och en sovjetisk soldat omkom senare efter ett vådaskott. Uppgifterna om hur många litauer som skadades varierar, men enligt rätten var antalet offer för de brott domarna gäller 700.

Litauiska medborgare värmer sig vid brasor med parlamentsbyggnaden i bakgrunden, januari 1991.
Bildtext Samma kväll hade demonstranter också samlats vid andra strategiska mål i Vilnius. Den här bilden är tagen utanför sejmen, alltså parlamentshuset.
Bild: EPA/STF LITHUANIA OUT

Domarna började läsas upp på morgonen och väntas ta hela dagen. Sammanlagt består de åtalades domar av över tusen dokument. Men de viktigaste kungjordes redan i morse.

Den kanske mest uppseendeväckande gäller Dimitrij Jazov som är en högt aktad man i dagens Ryssland.

Jazov var Sovjetunionens försvarsminister i januari 1991 och är också känd som "den siste marskalken av Sovjetunionen" eftersom han var den siste officeren som fick titeln.

Jazov dömdes, i sin frånvaro, till tio års fängelse för att han hade det högsta ansvaret efter president Michail Gorbatjov över den ryska armén.

Gorbatjov var för övrigt kallad som vittne till rättegången, men svarade aldrig på kallelsen.

Jag bad: Gud, om jag måste dö - låt det gå snabbt - med bara en kula!

Irinejus Sabutis, ögonvittne, i Deutsche Welle i går

Det längsta straffet dömdes åt Michail Golovatov, som också han befinner sig tryggt hemma i Ryssland i dag.

Golovatov fick tolv års fängelse eftersom det var han som förde befäl över de elitstyrkor från KGB som stod bakom det värsta våldet.

Golovatov har i ett skriftligt utlåtande meddelat rätten att Michail Gorbatjov var väl underrättad om läget i Vilnius.

Golovatov skriver att presidenten personligen godkände att elitstyrkorna skickades till TV-tornet.

Parlamentets talesman Viktoras Pranckietis (till vänster) och Litauens president Dalia Grybauskaite deltar vid en minnesstund tillägnad offren från 13 januari 1991.
Bildtext Litauens president Dalia Grybauskaite deltar i en minnesstund tillägnad offren från 13 januari 1991. Bilden är tagen utanför TV-huset sent den 12 januari år 2017.
Bild: EPA/STF LITHUANIA OUT

Ryssland har vägrat samarbeta med den litauiska domstolen och bara två av de 67 åtalade fanns på plats i rätten i dag.

Jag tycker fortfarande att Gorbatjov måste ställas inför rätta.

Vytautas Landsbergis, Litauens första statschef efter Sovjetunionens fall

Diskussion om artikeln