Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: "Säger det oftare till hunden än barnen" - publikens tankar om orden "jag älskar dig"

Från 2019
Man ger blommor åt kvinna
Bildtext Många säger "jag älskar dig" enbart till sin partner.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Har man kärlek i sitt liv är man lyckligt lottad - oberoende i vilken relation känslorna blomstrar. Men hur uttrycker du din kärlek?

Säger du "jag älskar dig" till dina egna föräldrar då ni ses eller rings eller nöjer ni er med en tafatt kram då ni skiljs åt?

För många är "jag älskar dig" ett väldigt laddat uttryck. Att säga det till sina barn eller husdjur känns naturligt. Men varför får inte andra i din närhet höra det oftare? Är svaret så enkelt som - jag fick själv aldrig höra det i min barndom?

Relationspodden Norrena & Frantz ville veta till vem du säger de tre små orden med den stora innebörden. Här är era kärleksbekännelser!

Laddade ord

Det är så laddat för mig, kan inte säga det till någon annan än mitt barn. Till och med att skriva det i en chatt känns jobbigt, och om jag någon gång har gjort det så har det varit under protest, för att jag inte har sluppit undan helt enkelt.

Mitt barn däremot är det världens naturligaste att säga det åt. Det trodde jag inte att det skulle vara.
Besvärad, 27

Jag skulle aldrig säga "jag älskar dig" åt någon annan än min man, och knappt ens till honom. Vi har kommit överens om att man inte behöver säga det hela tiden och om den andra säger det så måste man inte genast säga samma tillbaka. Fraser slits ut om man överanvänder dem, det är samma med svordomar.

Oftast säger vi "jag tycker om dig" eller något annat som betyder samma sak, och sparar "älskar" till situationer då man vill ha något kraftfullare. Viktigast är ändå alla små kärlekshandlingar och ömhetsbetygelser i vardagen, att på olika sätt visa att man bryr sig om och uppskattar varandra.
Viktoria, 33

Husdjuren hör orden oftare än sambon och barnen

Jag säger det ofta till våra husdjur. Däremot mera sällan till
min sambo och våra tre gemensamma barn. Tyvärr måste väl tilläggas.

Morsan, 52

Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa
Bildtext Ibland kan det kännas lättare att visa kärlek åt husdjur än åt människor.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Ingen under de senaste 20 åren, förutom mina hundar. Jag har aldrig varit riktigt kärleksfull eller empatisk.

Denna avsaknad av känslor är något som jag finner skitjobbigt och det har satt käppar i hjulet för alla mina försök till relationer. Kanske är jag rädd för att inte bli älskad tillbaka om jag själv skulle blotta mitt hjärta.

Maputo, 46

Min partner klarar inte av att säga det

Jag försöker säga ’jag älskar dig’ till min son varje dag. Han är ännu endast lite över ett år men jag tror och hoppas att han kommer att ha det lättare än jag att visa och framförallt säga vad han känner då han blir vuxen. Ingen av mina föräldrar har någonsin sagt att de älskar mig, shit så pinsamt det skulle bli!

Inte ens min sambo och pappan till sonen har sagt att han älskar mig. Han gör det och visar det, men förmår sig inte att säga de tre orden.

Älskad utan ord, 38

Mies ja nainen istuvat sohvalla.
Bildtext Vissa klarar inte av att säga "jag älskar dig" till sin partner.
Bild: Yle

Brist på kärleksfulla ord och kramar i barndomen

Jag säger det till min man och mina barn. Men har nog svårare för det än min man har. Det beror väl på uppväxten jag fått. I mitt barndomshem sades de orden aldrig och då menar jag verkligen aldrig!

Jag undrade alltid som barn att är det någon som verkligen säger så på riktigt eller är det bara ett uttryck som används i Hollywood-filmer. Min man har fått mig att inse att visst säger man så också helt på riktigt.

Kvinna i Nyland, 30

Jag undrade alltid som barn att är det någon som verkligen säger så på riktigt, eller är det bara ett uttryck som används i Hollywood-filmer.

Som ung vuxen insåg jag att ingen nånsin hade sagt ”jag älskar dig” till mig och jag blev ganska beklämd och ledsen. Jag fick höra orden första gången då jag var 27 år - av min pojkvän.

Själv klarade däremot inte av att säga det till honom, eftersom jag inte förstod hur det ska kännas när man älskar nån. Jag tänkte att jag är ”förtjust” eller ”tycker mycket om”.

Senare i livet har jag gått i terapi och funderat bl.a. kring detta med närhet och det faktum att mina annars så snälla föräldrar aldrig kramade oss barn.

I dag kan jag säga ”jag älskar dig” både till min man och mina barn. Ibland känns det lite konstigt men oftast helt rätt. Är stolt och glad över att jag idag kan uttala orden, och mena det jag säger.

Johanna, 44

Kärleksförklaringar till sina vänner

I min vänkrets säger vi numera "jag älskar dig" åt varandra. Det var en av oss som började med det, i början kändes det konstigt, men efter en stund insåg vi att det är dumt att INTE berätta åt varandra hur mycket man värdesätter och uppskattar sina vänner.

Vi kramas även mycket och ger varandra pussar på kinden eller huvudet när vi kramas. Vi är en stor familj och vi finns där för varandra.

Mysbullen, 22

Två män på en strand
Bild: Unsplash/Tyler Nix

Säger det mycket och ofta - framför allt till barnen

Jag säger jag älskar dig till min man dagligen. Då mina barn var små o bodde hemma sa jag det till dem varje kväll vid läggdags. Numera skriver jag det till dem på whatsapp. Jag skriver det i deras födelsedagskort. Jag skriver det ibland till mina systrar.

Jag säger jag älskar dig till min 11 åriga bonusdotter, eftersom hon säger och skriver det till mig ofta och jag vill säga det tillbaka. Jag säger det till min bästa vän från barndomen. Jag har lätt för att uttrycka känslor och VILL säga orden. Jag älskar dig är för mig viktiga ord.

Marika, 46

Jag säger det dagligen till mina barn. Liksom ordet förlåt. Mina föräldrar sa aldrig förlåt eller att de älskar mig, även om jag förstår att de gör det. Så jag beslöt mig för att säga just det till mina barn.

Först kändes det konstigt och ovant. Men nu tycker jag att det är bland de bästa beslut jag gjort. De har inte problem med att säga förlåt eller att de älskar sin mamma/pappa, och de är bara några år gamla.

Hur ska barn lära sig så viktiga ord om inte vi vuxna visar vägen? Låt barnen träna på orden jag älskar dig med sina föräldrar. Det är aldrig tomma ord. Det sägs med glädje, med kärlek och utan krav.

Minimej, 30+

Två händer formar ett hjärta.
Bildtext För många känns det mest naturligt att säga "jag älskar dig" till sina barn.
Bild: Stokpic/Creative Commons

Till min partner, till mitt barn, till min familj, några vänner och min partners brors familj. Använder engelska love you till många vänner.

När vi var små sades det ytterst sällan inom familjen. Men i vuxen ålder bestämde jag mig för att börja säga det till mina syskon och föräldrar även om det kändes ovant i början.

Mest naturligt är det att säga jag älskar dig till mitt barn och min partner, det händer minst en gång per dag!

Nea, 30

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln