Dina hörlurar kan ge dig hörselskador - men det går att lyssna smart!
De syns överallt: på stan, på gymmet, i tåget. Hörlurarna har blivit våra nya bästa vänner. Men har du tänkt på vilken effekt de har på din hörsel?
Hörlurar kan ge dig permanenta skador på hörseln, men effekterna beror på hur länge du lyssnar och hur hög volym du har. Utsätter du öronen för starka ljud för länge får du en hörselskada till slut.
Jonas Brännström som är universitetslektor i audiologi vid Lunds universitet, har en lätt tumregel:
- Om du lyssnar på någonting med hörlurar under din promenad och fortfarande kan höra vad du lyssnar på då en stor lastbil kör förbi, då är volymen i hörlurarna alldeles för hög.
Faror i att lyssna för länge
Ljudnivåerna blir farliga beroende på hur länge man använder hörlurarna.
Människor har också en tendens att höja volymen med jämna mellanrum när de lyssnar länge, eftersom örat vänjer sig vid den höga volymen.
En ljudnivå på 85 dB klarar örat av i åtta timmar innan man löper risk för hörselskada, medan en decibelnivå på 88 decibel, alltså en ljudnivå som en livlig restaurang kan ha, blir farlig redan efter att man exponerats i 4 timmar.
Då blir ljudnivån skadlig
Vilken hörlurstyp är bäst?
För att skydda din hörsel finns ingen mirakelmetod. Det finns inte heller någon viss hörlurstyp som skyddar hörseln bäst, men hörlurar som stänger ut omgivningens ljud gör att man ofta lyssnar på lite lägre volym.
Det lönar sig att låta öronen vila och se till att ljudnivån inte går över 85 decibel, vilket är ljudnivån en hektiskt stadsmiljö kan ha.
För dig som använder knapphörlurar som trycks in i örat, är det extra viktigt att tänka på decibelnivåerna.
- Fördelen är att de skärmar lite grann. Nackdelen är att om du ställer in en viss nivå på hörlurarna och sedan trycker proppen längre in i hörselgången, så ökar ljudtrycket, förklarar Jonas Brännström.
Så skyddar du din hörsel
Metallälskarna är inte värre än andra
De som lyssnar på metallmusik får troligen oftare höra oroliga kommentarer gällande deras framtida hörsel än de som föredrar klassiskt.
Men enligt Brännström spelar det inte någon roll vilken musikstil man föredrar.
Musiken som görs i dag kan ändå innebära en större risk för hörseln än äldre musik.
- I dag lyssnar vi på komprimerad musik i en större utsträckning, vilket innebär att musiken inte varierar lika mycket och den ligger konstant på samma nivå. Det är ett potentiellt problem.
Konsumenterna är inte oroliga för hörseln
Hörlurarna har en stor effekt på vår hörsel, men i elektronikaffärerna syns det här inte.
Joakim Salenius är avdelningsansvarig på Gigantti och berättar att det sällan händer att kunderna frågar om hur de ska skydda sin hörsel.
- Det är inte viktigt för kunderna. De frågar mera om ljudkvaliteten.
Om det visar sig att kunden tänkt köpa hörlurarna till ett barn, försöker Salenius ta upp hörselaspekten.
- Barnens hörsel utvecklas tills att de är 16 år, och före det är det mycket viktigt att ljudnivån hålls under 85 decibel. Det finns specifika hörlurar för barn som inte går över den nivån.
Många telefoner varnar för att volymen kan bli skadlig om man höjer den för mycket. Enligt Salenius kan man inte heller stirra sig blind på dessa varningar, eftersom ljudgränsen bestäms av tillverkaren och för att hörlurarnas kvalitet också spelar roll.
- I regel kan man ändå säga att när telefonen varnar, då är nog ljudet på riktigt högt.