Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vänsterförbundets enda östnyländska kandidat flaggar för basinkomst och säger nej till Nato

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 10:23.
Plånbok med FPA-kort och en sedel.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Inför riksdagsvalet presenterar Yle Östnyland lokala riksdagskandidater. Turen har nu kommit till Vänsterförbundet.

I Nylands valkrets ställer partiet upp med 36 kandidater och av dem kommer en från Östnyland: Borgåbon och frilansjournalisten Mikko Nieminen.

I Yles valkompass får han ta ställning till en hjärtefråga, nämligen basinkomsten som också går under namnet medborgarlön. Han stöder helt påståendet:

Socialskyddet borde utvecklas så att en del av de nuvarande stöden ersätts med att alla i arbetsför ålder får en basinkomst utan krav på motprestation.

- Ända sedan den gröna politikern Osmo Soininvaara lanserade tanken på medborgarlön 1987, har jag aktivt jobbat för den modellen, säger Mikko Nieminen.

Vänsterförbundets logo

Han anser att en basinkomst på 800 euro borde införas. I Yles valkompass anger han fyra skäl till varför reformen behövs.

- Alla ska vara berättigade till en grundinkomst, inkluderat studerande, arbetslösa och pensionärer. Det betyder mindre byråkrati och mindre förnedring, säger han.

I sitt svar i valkompassen betonar han att det blir både lättare att ta emot jobb och verka som företagare med en basinkomst. Om människor utan prövning får en garanterad basinkomst mår de bättre och det har samhället i stort nytta av. Dessutom skulle en hel del byråkrati kunna sparas bort.

När det gäller försvarspolitiken är Mikko Nieminen ingen Natoförespråkare. I valkompassen anser han att ett medlemskap i militäralliansen Nato inte skulle stärka Finlands säkerhetspolitiska ställning.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg suomalaisten rannikkojääkäreiden kanssa Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa.
Bildtext Vasa kustjägarbataljon på Nato-led övning i Trondheim 2018.
Bild: Jani Saikko / Yle

- Finland har redan framgångsrikt varit neutralt och alliansfritt i 70 års tid. Jag ser bara risker med att överge en så pass långvarig politisk linje.

Mikko Niemi ser inte militära hot som de mest överhängande då det gäller Finland.

Bevara Dragsvik svenskspråkigt

- De två största hoten mot vår säkerhet utgörs av klimatförändringen och att de allt större inkomstklyftorna leder till en försämring av samhällsfreden.

En av valkompassens lokala nyländska frågor handlar om militärutbildningen på svenska i Dragsvik. Mikko Nieminen håller inte med påståendet att Dragsviks garnison borde bli tvåspråkig.

- Försvaret av Finland förverkligas bäst om all finländare kan delta på sitt eget modersmål. Det är klokt att bevara garnisonen så som den nu fungerar, säger han.

Så här gjorde vi

I februari skickade vi e-post till de 9 etablerade riksdagspartierna och bad dem rekommendera 1-3 riksdagsvalskandidater som talar svenska.

Partierna fick själva ställa kandidaterna i prioritetsordning. Vår önskan var att kandidaterna i fråga skulle bo i någon av de kommuner som Yle Östnyland bevakar, alltså Sibbo, Borgå, Lovisa, Lappträsk, Mörskom eller Pyttis.

Om partierna inte hade svensktalande kandidater i de kommunerna fick de i stället rekommendera finskspråkiga kandidater.

Yle Östnyland presenterar i tur och ordning de 9 etablerade partiernas östnyländska kandidater utgående från hur de har svarat på frågor i valkompassen. Varje parti presenteras enskilt både på webben och i radio.

Utöver det här ordnar vi två östnyländska valdebatter i radio med svensktalande kandidater. En sammanfattning av debatterna landar också på webben.

Diskussion om artikeln