Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisrättegången inne på slutrakan - alla nekar till brott

Från 2019
Entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 02.10.2018
Bildtext Jari Aarnio.
Bild: Derrick Frilund / Yle

I Helsingfors tingsrätt var det på onsdag dags för ytterligare slutpläderingar i polisrättegången. Jari Aarnios försvar krävde att anklagelserna om brott mot tjänsteplikten helt förkastas.

Jari Aarnios advokat Mikko Ruuttunen sa till rätten att det helt enkelt inte funnits någon sådan tjänsteplikt som hans klient hade kunnat bryta mot.

- Under den här rättegången har det blivit uppenbart vilka relationer Centralkriminalpolisen och Helsingfors polisinrättning har. Det är märkligt hur den ena parten utreder vad den andra gjort. Det är också sorgligt att de svarande i den här rättegången har oroats för sitt eget rykte, inte direkt över informationskällornas säkerhet, tyckte Aarnio själv.

Förutom Aarnio har också de andra svarande varit kritiska till att Centralkriminalpolisen skött utredningen.

Rättegången har som bekant gällt hur polisen i Helsingfors handskats med sina informationskällor. Under Aarnios ledning avlägsnade narkotikapolisen i Helsingfors sina källor ur registret och inga nya källor registrerades under flera år.

Enligt försvaret fanns det goda skäl för att så skedde - namnet bör strykas ur registret, om personen i fråga kräver det. Enligt Ruuttunen hade de registrerade personerna sagt sig frukta för sina liv, om det blev känt att de talat med polisen.

Polisens effektivitet oförändrad

Åklagarsidan menar att försumligheten vid registreringen hotat källornas säkerhet. Mikko Ruuttunen menar att åklagarnas uppfattning är helt felaktig och tillägger att polisens effektivitet inte på något vis tagit skada.

Även den suspenderade chefen för Helsingfors polisinrättning Lasse Aapio höll sin slutplädering på onsdag. Också Aapios försvar krävde att åtalen läggs ner.

- Lasse Aapio har inte i något skede bestridit sitt ansvar som chef. Det har inte framkommit några missförhållanden som han borde ha åtgärdat, tyckte Aapios advokat Kari Jaatinen.

Utöver Aarnio och Aspio är sex andra tjänstemän åtalade. Åklagaren säger att de alla visste om missbruket och med avsikt försummade övervakningen. Alla åtta nekar dock till brott.

Diskussion om artikeln