Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hejdå plastsugrör! Från och med 2021 förbjuds engångsplast

Från 2019
Uppdaterad 28.03.2019 10:37.
Muoviroskaa.
Bild: Istock / Casarsa Guru

EU-parlamentet har med en överväldigande majoritet slutgiltigt röstat för ett förbud mot engångsplast. 560 ledamöter röstade för förslaget, 35 mot och 28 lade ner sin röst.

Plastprodukterna som förbjuds är bland andra sugrör, bomullspinnar och engångsbestick. Enligt EU-kommissionen står dylika produkter för omkring 70 procent av allt avfall i haven.

Den nya lagen ställer också strängare krav på återvinning, bland annat ska minst 90 procent av EU-ländernas plastflaskor återvinnas från och med 2029. Dessutom ska flaskorna tillverkas av minst 25 procent återvunnet plast, även om målet är att det ska uppgå till 30 procent år 2030.

Förorenaren ska betala, speciellt vad beträffar tobak

Ett ökat producentansvar ska se till att det är den som producerar som står för kostnaderna. Producentansvaret utökas även gällande fiskeredskap för att tillverkarna och inte yrkesfiskarna får stå för notan för de nät som tappats bort i havet.

Det kommer även bli obligatoriskt att varna för de negativa konsekvenserna av att kasta såväl cigaretter med plastfilter som plastmuggar och våtservetter på gatan.

Källa: STT

Diskussion om artikeln