Vi tillbringar allt mer tid på sociala medier: Vi blir som guldfiskar som simmar av och an i samma cirkel
Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Whatsapp ... intresset för sociala medier håller i sig och idag är det inte alls ovanligt att också över 80-åringar rör sig i den virtuella världen.
Många använder sociala medier för att hålla kontakt med släkt och vänner, men allt mer handlar det om att lägga upp bilder och höra till olika grupper för att dela särskilda intressen med likasinnade.
Medelåldern har stigit på Facebook
Tillbringar du mycket tid på Facebook? Du är inte ensam om den sysselsättningen. Sjuttio procent av finländarna använder Facebook minst en gång i veckan.
Den största minskningen i den dagliga användningen ser man bland de yngre eftersom de tillbringar mera tid på Instagram, Whatsapp och Snapchat.
- Medelåldern på Facebook har stigit och det beror kanske på att Facebook var den första stora plattformen bland sociala medier i världen. Den har funnits i många år och är därför känt bland de flesta, säger Rose-Marie Dahlström, producent för sociala medier vid Svenska Yle.
Facebook har berikat mitt liv, men man ska vara försiktig med hur man kommenterar. Jag vill inte att man ska såra människor.
Lisbeth 88 år ringde Yle Vegas nyländska förmiddag
- Det som Lisbeth säger är klokt. Till exempel skämt kan uppfattas sårande när man inte ser människan utan bara den skrivna texten, säger Rose-Marie Dahlström och tillägger att det kan vara bäst att använda sig av Messenger eller andra privata chatverktyg om man vill dela något som bara en handfull av ens vänner förstår poängen med.
Överlag tenderar de grupper vi känner oss hemma med att öka i popularitet. Dahlström nämner trenden ”the dark social” eller grupper som bara ett fåtal kan se.
- Det är små slutna grupper på Messenger och Whatsapp där man delar vardag, bilder och artiklar.
Dahlström vill se det positiva i små, slutna grupper. Det sprids mindre hat, oberoende om det sker omedvetet eller avsiktligt.
- Å andra sidan; hur stor är faran att vi bygger ännu mera våra egna filterbubblor där vi rör oss med likasinnade som tycker lika. Det kan vara bra också att var nyfiken på varför andra tycker olika, säger Dahlström.
Varning för popcornhjärna
Facebook grundades 2004 och fyller således 15 år. Det betyder att dagens tonåringar inte ens vet hur en värld utan sociala medier ser ut.
- Jag är ganska glad över att ha vuxit upp i en tid när det inte ens fanns mobiltelefoner. Sommartid var man ganska avskärmad från omvärlden när man var ute i den västnyländska skärgården. Det är man inte i dag, konstaterar Svenska Yles vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund.
Rosenlund nämner bland annat att man inte ens kan stå och vänta på hissen utan att kolla Twitter på telefonen.
- Ibland blir det för mycket av det goda, man glömmer att leva på riktigt, säger Rosenlund.
I höstas kollade Rosenlund hur mycket tid han lade ner på Facebook och andra sociala medier. Det blev åtskilliga timmar per dag.
- Vi får en så kallad popcornhjärna, hjärnan blir splittrad. Vi blir som guldfiskar som simmar av och an i samma cirkel.
Jag är med enbart på grund av mitt hästintresse. När en förening började styra upp sina möten via Facebook var jag tvungen att gå med. Nu håller jag kontakt med andra hästintresserade, bekanta från stall och hästtävlingar. Jag har också fått kontakt med hästuppfödare i Tyskland
Petra "den sista mohikanen" ringde till Yle Vegas nyländska förmiddag
Karisbon Rita Pihl är pensionerad sjukskötare och passionerad hobbyfotograf. Hon är med i Facebook sedan fyra år tillbaka och sätter ofta ut bilder på sin hemort i Karisbornas egen Facebookgrupp. Men det tog sin lilla tid innan Rita Pihl tog steget ut i Facebook.
- Jag skulle aldrig börja. Vad var nu Facebook för gamla gummor, men där är jag nu och sitter fast med mina bilder.
Det var till en början morbroderns gamla, svartvita bilder som fick Rita Pihl att gå med i Facebook.
- Först skickade jag fotografierna som e-post till dottern som lade in morbror Runars bilder på Facebooksidan JoNej, sa Karisbon. Men så tyckte hon att det blev för besvärligt och övertalade mig att gå med, berättar Rita Pihl.
Rita Pihl är mest aktiv i några olika grupper. Förutom JoNej, sa Karisbon är hon med i en Naturväktarna och några olika trädgårds-och krukväxtgrupper. Via dem har hon fått flera Facebookvänner från Sverige.
- Det är människor jag inte egentligen känner, men jag har också fått kontakt med gamla skol- och klasskamrater via Facebook, säger Rita Pihl.
Länge hade Rita Pihl ganska få vänner på Facebook och hon är inte heller den som öppet vill dela med sig av sitt privatliv eller ta del av olika diskussioner, men en tråkig dispyt på Facebook fick henne en gång att ta till orden och i och med det började vänförfrågningarna också strömma in.
- Det handlade inte ens om mig personligen utan en annan medlem i Karisgruppen som lade upp bilder på solnedgång. När hon blev ombedd att ta bort bilden eftersom solnedgångar inte hör hemma där och i synnerhet som solnedgången var fotad i Snappertuna fick jag nog. Jag skrev att jag går ur Facebookgruppen JoNej, sa Karisbon. Då började det ramla in vänförfrågningar från höger och vänster.
Efter en paus på ett och ett halvt år gick Rita Pihl med i gruppen igen och idag är hon en så kallad visuell berättare i Karisgruppen.
Rita Pihl är också glad över att hon gick med i Facebook, men trots sitt stora intresse för fotografering har hon inte brytt sig om att gå med i andra sociala medier, såsom Instagram.
- Sommartid hinner jag inte vara lika mycket med heller. Då har jag fullt upp att jobba i trädgården, berättar Rita Pihl som säger att Facebook är ett bra tidsfördriv, i synnerhet sent på kvällarna om det inte kommer något bra på tv.
I dagens läge kan hon inte heller tänka sig att sluta helt och hållet på Facebook.
- Det skulle nog bli tomt, jag skulle sakna att inte kunna vara på telefonen och fixa med bilderna, säger Rita Pihl.
För många ett "måste" att var på some
Att inte finnas på de sociala medierna är inget alternativ för bland andra Yle och de som jobbar inom bolaget.
- Vår uppgift är att nå alla. Eftersom finländarna finns på de sociala medierna så finns också vi där, säger Rose-Marie Dahlström.
De unga finns på de sociala medierna bland annat för att konsumera nyheter och annat medieinnehåll.
- Det som är intressant är att de unga ser Facebook som sin nyhetssida, säger Rose-Marie Dahlström, producent för sociala medier vid Svenska Yle.
Via Facebook kommer de unga, men också andra förstås, lätt vidare till Yles webbsidor.
- Finländarna har en bild av att Yle är trovärdigt och seriöst. Vi ska inte erbjuda cirkustrick eller gratis ämbar, säger Rose-Marie Dahlström.
Vad händer i den sociala eller asociala framtiden?
I Finland slog Facebook och smarttelefonerna genom på allvar runt år 2007.
- Det var ungefär i samma veva som nativiteten började sjunka, säger vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund, halvt på skämt, halvt på allvar.
- Det finns många fallgropar, men samtidigt är det helt fantastiskt att farmor i Vasa kan se sina barnbarn i Esbo fast varje dag. Ensamma har sällskap.
Det som däremot oroar Rosenlund är hatretoriken och polariseringen.
- Här borde de sociala medierna ta sitt ansvar; ta bort de värsta klippen. Samhället är så fullt av paranoia just nu så det är riktigt obehagligt.
Facebooks undergång har förutspåtts i flera år redan, men trots att många yngre inte finns där längre har medlemsantalet hållits ganska stabilt.
- Facebook har sitt på det torra, de har dessutom köpt upp plattformar där ungdomarna finns. Men vem vet, kanske det plötsligt dyker upp något nytt som ingen ens kan föreställa sig och sedan vill alla vara där eller ha det, säger Rosenlund.
Artikeln baserar sig på intervjuer gjorda av Gunilla Ginström, Tiiina Grönroos och Bertel Lindell.

Aktiviteten på sociala medier minskar inte, tvärtom

Rita Pihl i Karis gick med i facebook på grund av sin morbrors gamla fotografier
