Hoppa till huvudinnehåll

Älskade plast

Nu börjar Svenska Yles plastsatsning, välkommen med! "Visst sorterar jag bara kärlen finns på gården"

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 12:15.
Plastskräp i gul plasttunna.
Bildtext Återvinns vår sorterade plast faktiskt? Finländarna vill ha mera information. Följ med Svenska Yles projekt #älskaplast.
Bild: Yle/Anna Savonius

Jag sorterar nog plasten när kärlet finns på gården, säger en dam i Tölö, Helsingfors. En annan dam gör det inte, då plastkärlet togs bort och det har varit svårt att få det tillbaka. Plastsorteringen haltar ju svårare sorteringen upplevs i vardagen.

Plastfrågan är på mångas läppar i dag. Vi har alla blivit påminda om hur mycket i vardagen som handlar om plast: livsmedelsförpackningar, butikspåsar, mikroplaster i kläder och vattendrag.

Därför satsar hela Yle stort på plast just nu. Du kan följa vårt arbete via hashtaggarna #älskadeplast och #Ilovemuovi på finska.

Här kan du läsa mera om kampanjen!

Vad får man kasta i plastinsamlingen? - Spela upp på Arenan
Skölj innan återvinning - Spela upp på Arenan

Plastkärlen för långt borta

Har du ett plastsorteringskärl på gården? Bra! Ifall kärlet saknas, låter 40 procent av finländarna bli att sortera. 28 procent tycker att de bor för långt borta från sorteringskärlen. Sortering upplevs fortfarande som en stor utmaning, särskilt i glesbygden.

"Jag går inte med på att köra bil tio kilometer bara för att lämna av mitt sorterade skräp, det är ju inte klokt. Säkert inte ekologiskt heller", lyder en kommentar i enkäten.

"Vi har ingen plastavfallspunkt på den lilla ort, där vi bor."

Yle har genomfört en enkät tillsammans med Taloustutkimus om finländarnas vilja att sortera.

9000 finländare svarade på enkäten, som visade att det längsta avståndet till en plastsorteringspunkt var 150 kilometer.

Det motstridiga är att vi sorterar minst det avfall vi producerar mest av.

Avståndet är ett problem också i städerna.

"Jag orkar inte frakta iväg påsen med plastskräp till butiken. Jag avskyr också de odefinierade högarna hemma, som alla är på väg någonstans. Det är mycket lättare att sätta plastskräpet i blandavfallet i husbolaget."

Viljan att sortera finns, men handlingarna uteblir. Finländaren producerar omkring 500 kilo avfall årligen. 80 procent av den mängden kunde återvinnas. Omkring hälften av finländarnas soppåsar innehåller bioavfall och plast, som båda kunde återvinnas.

Det motstridiga är att vi sorterar minst det avfall vi producerar mest av.

Sorterandet borde vara enklare

I Yles enkät framgick också att var fjärde finländare anser att det är besvärligt att sortera. Det finns många öppna frågor:

"Hur grundligt ska plastskräpet rengöras? Får plastskräpet vara fuktigt? Blir allt skräp förstört om ett plastskräp är smutsigt? Är det mer ekologiskt att tvätta skräpet - eller bara slänga det i blandavfallet?"

"Ofta när jag kommer fram till plastsorteringspunkten är plastkärlen överfulla. Det harmar mig att komma med full baklucka och upptäcka det här. Då tänker jag ofta att det skulle vara enklare att sätta allt i blandavfallet."

I love muovi - lajittelu on ratkaisu. Ruotsinkielinen juliste, julisteessa muovikassi ja muoviesineitä.

Svårt att urskilja olika plastsorter

35 procent av dem som svarade på Yles enkät sade att de behöver mera information om hur de ska sortera plastavfall. Koderna känns besvärliga att lära sig.

"Det är lätt att urskilja vad som är papper och vad som är kartong. Men det är svårt att skilja på olika slags plast."

När plastinsamlingen inleddes på allvar i Finland för tre år sedan fanns det ett tjugotal insamlingspunkter. I dag är deras antal uppe i 600. Det här är ändå bara en tredjedel av kartong-, glas- och metallinsamlingspunkterna i landet.

Många önskar sig också enklare plastmärkning.

"Det behövs bara ett tecken, som kunde betyda "plast som går att återvinna". Alternativt: All plast som används i hushållen borde gå att återvinna."

Många tror att det inte lönar sig

Tron på att den insamlade plasten ändå bränns tillsammans med övrigt energiavfall lever stark, visar enkäten vidare. Man vill veta vad som händer med den insamlade plasten och vad som tillverkas av den.

Enkäten via Yle Tiede/Taloustutkimus:

  • Enkäten genomfördes som en internetpanel.
  • Drygt tusen personer (1085), i åldern 15-79 år svarade på enkäten. Tidpunkt: December 2018.

Återvinningsenkäten

  • Publicerades på Yles sidor i oktober 2018.
  • 9000 personer svarade på den i oktober-november 2018.
  • Tyngdpunkten fanns bland dem som var intresserade av sortering och återvinning.

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

Måste man känna igen olika plastsorter? - Spela upp på Arenan
Fixa ditt sopskåp - Spela upp på Arenan
Upprop att delta i kampanj för att sortera plast

Är du med?

Klicka in dig här och visa ditt stöd för kampanjen!

Diskussion om artikeln