Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps väljare lider av hans handelskrig - "Jag var med och valde honom, men nu är jag ingen Trumpanhängare"

Från 2019
Boskap på lerig åker.
Bildtext Upp till 1000 djur ryms i inhägnaderna vid farmen i Bismarck Grove.
Bild: Bengt Östling/Yle

Många amerikanska jordbrukare överväger sitt val av president Trump i dessa dagar. De anser sig ha blivit spelbrickor i Trumps handelskrig med Kina. Viktig export av jordbruksprodukter har avslutats.

Det drabbar bland annat delstaten Kansas, som har stora odlingar av sojabönor och majs.

Farmens hela arbetsstyrka tar emot i det lilla kontorshuset i ändan av vägen. De sista kilometrarna har blivit allt dammigare och gropigare. Det är åtta personer som arbetar här, bara två av dem tillhör inte familjen.

Bismarck Grove är bas för familjebolaget Nunemaker-Ross Inc. Flera gårdar har slagits ihop och odlas tillsammans. Mary Ross ärvde tillsammans med sin bror Kent Nunemaker det jordbruk som deras föräldrar startade efter kriget år 1949. Nu har man genomfört en ny generationsväxling.

Runt kontorshuset finns stora lagerhallar, en silo, ett litet stall som har varit bostadshus och en stor inhägnad med djur på väg till slakt. Landskapet är platt så långt ögat kan nå.

Traktor på bondgård i Kansas i solsken, gödselfabrik med skorsten i bakgrunden.
Bildtext Många maskinerr väntar på användning i Bismarck Grove.
Bild: Bengt Östling/Yle

I grannskapet står en stor gödselfabrik och sänder ut rökpuffar från höga skorstenar. Längre bort, utom synhåll, finns bostäderna för ägare och arbetare.

Produktivitet med ny teknologi – men kräver investeringar

Lowell Neitzel, ingift i familjen, är den som nu har har ansvaret. Han sitter vid sin dator med färggranna kartor över farmen. Det har blivit enkelt att planera och kontrollera vad man sår och skördar och allt däremellan.

Väderövervakning är möjlig och statistiken blir rikare med ny teknologi, också via appar i mobiltelefonen.

Neitzels son på tio år lär inte vara så intresserad av att bli nästa odlargeneration. Men kanske, om det går att kombinera med drönarflygande.

Så pappa Lowell funderar redan på hur drönaren kan bli ett redskap i den nya teknologi som ökar produktiviteten och sänker onödiga kostnader.

Lowell Neitzel vid sin dator, med färggrann odlingsplan på skärmen.
Bildtext Ny teknologi hjälper i jordbruket. Lowell Neitzel har ansvaret på Bismarck Farms.
Bild: Bengt Östling/Yle

Hur länge håller det vinnande konceptet?

- Det blir kanske rentav lite för ofta jag sitter och följer världsmarknadspriserna på majs och sojabönor på mobilen, medger Lowell Neitzel.

Det är extra intressant, eftersom det på gården finns ett stort lager av fjolårets skörd som inte ännu har sålts. 2018 gav en stor skörd, inte bara för den här farmen. Nu riskerar en del att ruttna bort.

Priset borde vara på topp nu, men dalar ju närmare nästa skörd man kommer. Men det erbjudna priset är alltför lågt. Det låter som om det finns skäl till oro.

Men Lowell Neitzel tänker inte ge upp och ändra på odlingsplanerna åtminstone ännu. Risken är stor att man tippar fel. Och gården har redan tre ben att stå på, med majs, sojabönor och kreatur.

En amerikansk jordbrukare skördar majs i Georgia.
Bildtext Arkivbild från majsskörd under den stora torkan år 2012 i Georgia.
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Hård vinter men väderförändringen syns

Men ännu är det vinter och den har varit hård i Kansas. I grannstaterna är det delvis svåra översvämningar just nu. Det har inte drabbat den här delstaten i år.

Men vädret har blivit aggressivare. Regnen har blivit ymnigare och hårdare, med tornadon i sällskap.

Klimatförändringen visar sig långsamt. Men vissa tecken syns. Många som har satsat på boskap och köttproduktion i Texas har flyttat till Kansas, på grund av att det har blivit för hett i Texas, berättar Dale Fjell. Han är pensionerad professor från Kansas State University och nu konsult för de lokala majsodlarna.

Fjell ger råd om hållbart jordbruk, hur man tacklar vattenbristen med minskad bevattning och övergår till etanol för mindre utsläpp och minskat beroende av fossila bränslen.

Dale Fjell vill inte spå alltför mycket i framtiden. Men det finns redan förslag om att öka produktionen av bomull i Kansas, eftersom temperaturerna numera kunde möjliggöra det. Samtidigt har det i Kanada blivit tillräckligt varmt för att odla det man nu har i Kansas-klimatet.

Dale Fjell i porträttfoto, leende mot solen
Bildtext Professor Dale Fjell hjälper Kansas-jordbrukare med hållbar odling.
Bild: Bengt Östling/Yle

”GMO en räddning för effektiviteten”

Professor Fjell nämner de genmodifierade grödorna som ett stort framsteg.

- Det har sparat pengar och gett effektivitet på de amerikanska farmerna. Det kostar mer, men ger också betydligt bättre och större skördar, förklarar han.

95 procent av amerikanska majs- och sojabönodlingar är redan genmodifierade. Men konsumenterna lockas fortfarande med diverse produkter som inte är ”genmodifierade” och som aldrig har varit det.

- Både ”genmanipulerad” och ”modifierad” låter så negativt, det borde heta ”genförbättrade”, säger professorn.

Hos Nunemaker-Ross har årets första gödsling gjorts på majsen och det ska göras en gång till innan man sår. Först sås majsen och sedan sojabönorna i maj.

Odlingen omfattar 1 900 hektar, jämnt fördelat mellan sojabönor och majs, med variation på åkrarna. I mitten av november brukar sedan skörden vara intagen.

Jättegård för finländska förhållanden – stor också i USA

Det finns över 400 hektar betesmark för de nästan 1000 kreaturen. Det handlar om köttproduktion, och familjen verkar stolt över de djur som står närmast gården och väntar på slakt.

Överskottslagret av majs blir lite lättare att förstå, gårdens djur får redan nu hälften av majsen som foder.

Det här är en stor gård också för amerikanska förhållanden. Men det finns de som är betydligt större och åtskilliga mindre i USA.

Här har man haft råd att investera och satsa, bland annat tack vare generationsskiftet. När man vet att det blir en fortsättning lönar det sig att satsa på maskineri och byggnader för framtiden.

Ett fält med sojaodling i USA
Bildtext Arkivbild: sojabönsodling i Ohio.
Bild: Yle/Public domain/PD-US

Jordbruket ger landsbygden liv i mitten av USA

Kansas ligger i hjärtat av USA, ”Heartland” kallas det på engelska. Jordbruket betyder mycket för de här delstaternas intäkter och nationalprodukt.

Jordbrukspolitiken klagar man inte på, och jordbruket har lönat sig, här har man odlat i generationer. Men just nu är det kärva tider, klagar Lowell Neitzel.

- Utgifterna har ökat, skördarna har ökat, men priset vi får har inte följt med. Det går nästan jämnt ut, men många jordbruk går på förlust sedan många år.

Nervöst och frustrerande trots välskött gård

Det sägs att bönderna aldrig är nöjda med vädret, med skörden med eller lönsamheten på gården. Så är det delvis här också, visar det sig.

Farmen i Bismarck Grove får beröm av experterna, den är välskött och har flera ben att stå på. Men nervositeten finns där, över president Trump och hans Kinapolitik och ”Amerika först”.

Här gillar man världshandel, det gynnar definitivt den egna exporten. Mexiko, Kanada och Japan är de viktigaste länderna dit Kansas exporterar sina jordbruksprodukter. I många grannstater är det definitivt Kina.

- Det är verkligen frustrerande att bli en spelbricka i handelspolitiken, säger Lowell Neitzel. Det känns som om vi nog kan prata med våra politiker, men ibland talar vi för döva öron. Intresseorganisationerna har inte alltid lyckats med sin lobbyverksamhet.

Det handlar framförallt om tariffkriget med Kina, där många produkter nu har fått ett prispåslag på 25% på grund av de nya tarifferna. Handeln har därför avstannat.

Leende Mary Ross med man och brorson framför jordbruksmaskin
Bildtext Mary Ross med man och brorson i familjeföretagets ledning.
Bild: Bengt Östling/Yle

"Offer för handelskriget"

- Till en början tänkte jag att det lönar sig att vara i hetluften en tid, att slutresultatet sedan blir bättre. Men nu börjar det bli kritiskt, det är dags att lägga korten på bordet, säger Lowell Neitzel. Han ser sig numera som ett offer för handelskriget.

Neitzel suckar över alla frågor och vill inte spekulera i hur många år gården klarar sig. Det beror också på hur det går på de andra marknaderna, på helheten.

Men lånen måste betalas och bankerna har inte så stor förståelse i längden. Och det påpekas att om jordbruken har svårt att klara sig med nästan nollränta, så blir det ännu svårare om räntorna stiger.

Amerikanska åkrar i cirklar, fotograferat från luften
Bildtext Flygfoto av åkrar i Kansas.
Bild: Bengt Östling/Yle

Tvekan i Trumpland

På den här gården är man så oroad att man har börjat kritisera president Trump, som man röstade på i presidentvalet 2016. Mary Ross säger rakt ut att hon har ändrat åsikt om president Trump.

Egentligen är hon inte oroad över gården. Verksamheten är stabil, en ny generation har tagit över ett diversifierat jordbruk.

- Och mänskor behöver alltid mat, hur det än går.

Men Mary Ross är mycket frustrerad och oroad över politiken.

- Handelskriget är total onödigt. Vi har förlorat marknadsandelar i de viktigaste exportländerna. Jag vill ha tillbaka de marknaderna, säger Mary Ross. Hon betonar att hon är för handel i världen.

Det nya Nafta-avtalet rör till exporten, och ger egentligen inget mera, säger jordbrukarna i Kansas. Tidigare har man kunnat lasta hela tågset med majs från Kansas till Mexiko, som ligger relativt nära. Nu är det inte lika säkert.

Mary Ross har definitivt ett problem med Donald Trump just nu.

- Jag var med och valde honom. Men nu är jag ingen Trumpanhängare, säger Mary Ross.

Diskussion om artikeln