Flera kommuner i Österbotten har nått full sysselsättning – rekordlåg arbetslöshet i februari
Arbetslösheten har nått rekordlåga nivåer i Österbotten. I Larsmo och Pedersöre var arbetslöshetsgraden två procent i februari.
Kosthålls- och städchef Monika Asplund på Pedersöre kommun kan på rak arm erbjuda nio jobb.
- Med pensioneringar, vårdledigheter och någon som byter jobb så kan det bli så här i bland. Lite spännande känns det nog, att lyckas vi fylla alla de här platserna. Men jag hoppas det.
Full sysselsättning i åtta kommuner
Det är inte bara Pedersöre som har låg arbetslöshetsgrad. Totalt åtta svenskösterbottniska kommuner har en arbetslöshetsgrad på under fem procent. De är förutom Larsmo och Pedersöre också Nykarleby, Närpes, Kronoby, Malax, Korsholm och Korsnäs.
Gränsen för full sysselsättning kan variera beroende på vem som gör bedömningen, men ligger ofta mellan tre och fem procent.
- Så här låga siffror har vi inte sett på jättelänge. 2008 hade vi senast siffror som var på ungefär samma nivå som nu, säger servicedirektör Juha Nummela på Österbottens arbets- och näringsbyrå.
Kan man ens komma lägre än så här?
- Lägre än två procent börjar vara mycket svårt. Det kräver att arbetstagare och arbetsgivare på orten möts på rätt sätt och att arbetssökande har den kompetens som arbetsgivaren kräver.
Kan dämpa tillväxten i regionen
Full sysselsättning innebär också att det inte finns ett tillräckligt inflöde av nya arbetstagare.
- Ofta när arbetsgivaren söker någon så tar de kontakt med sådana som redan är i arbete, säger Nummela.
Så när någon får nytt jobb så blir bara ett jobb ledigt på annat håll?
- Så kan man säga.
För en region är det så klart bra att invånarna har jobb. Men en riktigt låg arbetslöshetsgrad kan också hämma utvecklingen i regionen.
- I långa loppet, och om vi inte får nya arbetstagare från andra håll, kan det dämpa tillväxten i regionen. Men det vet vi inte ännu. Möjligheten att söka arbetstagare på andra håll i Finland eller Europa finns ju.
Pedersöre prutar på städning
Pedersöre kommun söker just nu fyra kosthållsarbetare, tre som kan jobba med både matlagning och städning och två städare. Bristen på arbetstagare gör att kommunen för tillfället tvingas pruta på till exempel städning.
- Vi har tillfälliga lösningar på en del ställen. Alla får mat och allt städas men ibland måste vi pruta på städningen någonstans, tyvärr.
Men enligt Asplund blir inget utrymme utan städning någon längre tid.
- Om någon är borta och vi inte får in vikarier tar vi förenklad städning på någon enhet. Men inte många dagar i rad, vi ser till att det blir noggrant städat igen.
I dagsläget måste de som vill ha fast anställning i kök ha utbildning inom kosthåll eller livsmedel. Men det kan löna sig att söka också för den som inte har utbildning.
- Inom städning och kombijobb kan det lyckas om man är motiverad att lära sig.
Mångsidig region
Orsaken till att Österbotten redan länge haft så låg arbetslöshet beror enligt Nummela på näringsstrukturen. Det finns många olika sorters företag och branscher.
- Vi står inte bara på ett ben utan har flera olika då man ser på hela området. I södra delen finns växthus, I Vasa har vi energiklustret, i Jakobstad båttillverkning, i Karleby kemiindustrin och så pälsnäringen där emellan.
Mest brist på arbetstagare är det inom it, social- och hälsovård och servicebranschen.
I Österbotten finns mer än 5000 lediga jobb, och mer än 7500 arbetssökande.
- Men det kunnande som sökande har och som arbetsgivaren söker möts inte alla gånger.
Antalet arbetslösa arbetssökande vid Österbottens arbets- och näringsbyrå är 1200 färre nu än för ett år sedan.
På bolaget Alerte som sköter städning, fastighetsservice och kosthåll i Jakobstad säger vd Håkan Forss att det blir allt svårare att hitta arbetstagare.
- Vi anställer hela tiden, vi har en åldersstruktur som innebär att vi har mycket naturlig avgång.
Främst ser Forss brist på personal till kök och städning.
- Det finns inte tillräckligt med utbildad arbetskraft.