Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela bannlyser talmannen Guaidó från politik för 15 år - skrattretande anser oppositionen

Från 2019
Talman Juan Guaidó försäkrar att regeringens beslut inte påverkar hans kampanj att avsätta president Nicolas Maduro
Bildtext Talman Juan Guaidó försäkrar att regeringens beslut inte påverkar hans kampanj att avsätta president Nicolas Maduro
Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA

Regeringen i Venezuela säger sig ha bannlyst talman Juan Guaidó från all politik för femton år samtidigt som den humanitära krisen i landet förvärras.

Beslutet kungjordes av landets justitiekansler Elvis Amoroso som anklagade Guaidó för ekonomiska oegentligheter.

Beslutet väckte åtlöje och kritik både i Venezuela och utomlands och Guaidó själv försäkrade att det inte påverkar hans kampanj att avsätta president Nioclas Maduro på något sätt.

Talmannen som stöds av USA och flera EU-länder, sade att beslutet är irrelevant eftersom regeringen saknar legitimitet.

- Vi fortsätter på gatorna, försäkrade Guaidó efter Amorosos tal som sändes direkt i tv.

Guaidós stabschef Roberto Marrera greps tidigare den här månaden, misstänkt för "en terroristisk konspiration" att störta regeringen och presidenten.

"Skrattretande"

USA:s utrikesministerium anser att beslutet är skrattretande och den så kallade internationella kontaktgruppen om Venezuela håller med.
Gruppen består av länder som motsätter sig Maduros styre i Venezuela.

- Ett sådant politiskt beslut som inte är lagenligt, är ytterligare ett bevis på de slumpmässiga juridiska processerna i Venezuela, säger gruppen i ett uttalande från ett möte i Ecuador.

Maktkampen mellan Guaidó och Maduro har trappats upp sedan talmannen utropade sig till tillförordnad president i januari.

Det sker samtidigt som den ekonomiska och humanitära krisen i landet har förvärrats ytterligare.

Venezuela har under den senaste tiden lidit av landsomfattande strömavbrott som regeringen anklagar utländska och inhemska sabotörer för.

Över 94 procent av befolkningen i oljerika Venezuela lever i fattigdom och nu lider man också av akut brist på rent vatten på grund av landsomfattande elavbrott
Bildtext Över 94 procent av befolkningen i oljerika Venezuela lever i fattigdom och nu lider man också av akut brist på rent vatten på grund av landsomfattande elavbrott
Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA

Oberoende experter säger att problemen snarare beror på regeringens inkompetens och åratal av uteblivna investeringar i infrastruktur.

Skolor och ämbetsverk håller fortfarande stängt på grund av omfattande strömavbrott men läget har ändå förbättrats betydligt, enligt regeringen.

Bankautomater och elektroniska betalningar fungerar igen för första gången på flera dagar i stora delar av landet.

- Det var en liten stund av glädje mitt i denna tragedi då jag såg att mitt kort fungerade, konstaterade Caracasbon Maria Isabel Vera då hon köpte mediciner i ett apotek.

Matkrisen förvärras

FN slår samtidigt larm om att en fjärdedel av befolkningen är i akut behov av humanitär hjälp.

Över 94 procent av befolkningen lever i fattigdom och undernäringen har förvärrats betydligt under de senaste åren, enligt FN.

Åtminstone 22 procent av barn under fem år lider av kronisk undernäring medan sjukdomar som tuberkulos och mässling har spridits över hela landet på grund av bristen på rent vatten säger FN i en ny rapport som bygger på studier som har utförts av tre universitet i Venezuela.

Över tre miljoner venezolaner har flytt undan misären utomlands medan den politiska kampen tillspetsas.

Både regeringen och oppositionen håller nya stora demonstrationer under veckoslutet då nya våldsamma sammanstötningar befaras i huvudstaden.

Källor:AP, Reuters

Diskussion om artikeln