Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Triumferande Trump till angrepp mot demokratisk utskottsordförande: "Sjuka individer som hotar vår demokrati"

Från 2019
Uppdaterad 29.03.2019 17:04.
Dpmnald Trump med stor test i liten landsbygdsskola.
Bildtext Donald Trump fortsätter valturnera efter segern mot Mueller.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trump upprepar sin glädje over att vara fullständigt friad från anklagelser om Rysslandskonspiration. Trump har hållit sitt första valmöte sedan specialåklagarens rapport blev klar.
Han går nu till hårt angrepp mot demokraterna för deras ”partidrivna utredningar”.

President Donald Trump höll valmöte i Rapid Springs i Michigan på torsdagskvällen. Han talade långt över en timme och det mesta han sade var saker och formuleringar som brukar komma upp på valmötena.

Trump triumferade om framgångar under presidentperioden

Trump talade mycket om bilindustrin som han sa återvänder till Michigan med viktiga arbetsplatser. Han försvarade muren vid gränsen mot Mexiko som han nu säger sig få förverkligad andra vägar än via kongressen.

Trump förkastade också asylansökningssystemet som en stor bluff. De illegala invandrarna är till största delen farliga kriminiella och inte alls i behov av skydd, hävdade Trump.

Eftersom det här var det första valmötet efter att den s.k Muellerutredningen blev klar, var det många som väntade sig en triumferande Trump.

Han upprepade att han nu är fullständigt friad av specialåklagaren. Det är ju inte helt korrekt och demokraterna påpekar att man måste se mer än justitieministern William Barrs fyrasidiga sammandrag innan man kan dra några slutsatser.

Men det stör inte Trump, och inte heller hans anhängare på valmötet i Michigan.

- Efter tre år av lögner, smutskastning och förtal är de falska Rysslandsanklagelserna äntligen avlivade, sa president Trump.

Trump: Nu gillar demokraterna inte längre Mueller

Specialåklagaren hittade ingen rysk inblandning och inget olagligt, och det kunde jag ha berättat för mer än två år sedan, sa presidenten. Han upprepade sin tolkning om att specialåklagaren gav ett fullständigt frikännande .

- Det är intressant att Robert Mueller var en gud för Demokraterna ända tills han gav sitt friande besked. Nu gillar de inte honom så mycket, sa Trump.

De galna försöken från Demokraterna, ”falska media” och ”den djupa staten” har misslyckats. Det var inget annat än ett försök till att sabotera folkviljan och valresultatet från år 2016, enligt Trump.

Trump talade flera gånger om att man nu måste kräva ansvarstagande för aktionerna och utredningarna mot honom.
Han gick till hårt angrepp mot de demokratiska utskottsordförandena Adam Schiff och Jerry Nadler som ska utreda Trumps affärer.

Dpmnald Trump med stor test i liten landsbygdsskola.
Bildtext Adam Schiff får kritik gällande sitt utseende av president Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Sjuka individer som hotar vår demokrati"

- Det här är verkligen sjuka individer som hotar vår demokrati och försöker förkasta valresultatet, sa Trump. De måste ställas till svars, eftersom det här är falska anklagelser och de vet det.

I kongressen har republikanerna redan inlett ett försök att få bort Adam Schiff från ledningen för sitt utskott, eftersom han inte anses ha den mentala kapacitet som behövs.

Angreppen mot demokraterna och Schiff fortsatte efter Trumps tal i Foxnews tv-sändnding. Där medverkade också Donald Trump junior som kommentator.

Det var ändå programledaren Tucker Carlson som hade det grovaste språket. Reaktionen kom på ett reportage från kongressen där Schiff sa att han fortfarande tror på konspiration mnelllan Trump och Ryssland.

- Schiff skäller som en mentalpatient efter bilarna i en vägkorsning, sa Tucker Carlson. Ordförandeposten i utskottet är inte för galningar, han behöver bytas ut, förklarade Carlson.

- Det är uppenbart att han inte är mentalt kompetent för det jobbet, sa programledaren i Fox-sändningen.

Diskussion om artikeln